Ne ültessük túl korán a dáliát és a kardvirágot

Ne ültessük túl korán a dáliát és a kardvirágot

Várjuk meg a fagyok végét.

Kora tavasszal számos nyáron virágzó hagymás és gumós növény kapható, így például a kardvirág és a dália is megjelenik a kertészetekben. Ezek ültetésével azonban meg kell várnunk az április végét, május elejét, amikor már nem várható erős éjszakai fagy. Noha a gumók a földben az enyhe mínuszokat is elviselik, az érzékeny hajtásokat már károsítja a fagy. Ezért nem érdemes túl korán ültetni!

daliat kardviragot ne tul koran 02

Az optimális ültetési mélység a hagyma átmérőjének duplája. Ezek a növények akkor a legszebbek, ha csoportosan ültetjük őket. A kardvirágokat egymástól 10-15 cm-re, a dáliákat a magasságtól függően 30-60 cm-re ültessük.

daliat kardviragot ne tul koran 03

Ahogyan a hagymás növények többsége, úgy a kardvirág és a dália is jó vízáteresztő képességű talajt igényel, pangó víz nélkül, hogy a rothadást elkerüljük. A túl kötött talajokat némi homok bedolgozásával lazítsuk és komposzttal gazdagítsuk.

Mindkét növény a napos, szélvédett helyeket kedveli, ahol bőségesen hozhatják virágaikat. Ha az ültetési hely túl árnyékos, hosszú, kevésbé stabil szárat nevelnek és csak gyengén virágoznak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR