Lépésről lépésre: így ültessük el helyesen a dáliagumót

Lépésről lépésre: így ültessük el helyesen a dáliagumót

Fagyérzékeny szépség.

Amikor már nem várható éjszakai fagy, elérkezik a dália ültetésének ideje. A májusban ültetett növények várhatóan júliusban fognak virágozni. A nyár végén szirmot bontó dáliák fagyérzékenyek, emiatt a gumókat a legtöbb helyen télre ajánlott felszedni, vagy legfeljebb téli védelemmel kinn hagyni. Amennyiben rágcsáló problémánk van a kertben, érdemes olyan drótkosárba helyezni a gumókat, amelyek megvédik a kártételtől.

daliagumot ultessuk helyesen 02

Nézzük át lépésről lépésre az ültetést:

Ellenőrizzük az átteleltetett dáliagumót

A fagymentes helyen teleltetett dáliagumóról vágjuk le az elszáradt hajtásokat, dobjuk ki a kiszáradt, sérült, beteg gumókat. Az öreg, nagyon sűrű gumókötegeket 4-5 egészséges gumóra kell csökkentenünk. Csak a gyökérnyakon vannak kihajtásra váró rügyek, ezekből fog új növény fejlődni.

Ássunk ültetőgödröt

Ásóval vagy kézi ásóval készítsünk kis gödröt a talajban. Ha több tövet ültetnénk, érdemes őket egymástól 50-80 cm-re helyezni, hogy ne nőjenek túl szorosan és eső után fel tudjanak száradni a levelek.

Tegyünk egy réteg homokot a gödörbe

A dália nagyon érzékeny a pangó vízre, egy réteg durva homok a gödör aljára feljavítja az agyagos, kötött talajt és segíti a vízelvezetést.

daliagumot ultessuk helyesen 03

Következik a gumó behelyezése

A gumókat tegyük a gödörbe, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket. A nagyvirágú, nagyon erőteljesen növekvő dáliafajták esetében már az ültetési gödörbe tegyünk karót, hogy később kiköthessük a növényt, mert ellenkező esetben a korona széteshet a nehéz virágok súlya alatt.

Takarjuk a gumókat földdel

Olyan mélyre ültessük a dáliagumót, hogy 2-3 ujjnyi földdel tudjuk takarni (kb. 5 cm mélyen). Minél mélyebbre kerül, annál kevésbé veszélyeztetik az őszi fagyok, viszont annál később borul majd virágba. Az ültetés után az elszáradt hajtásmaradványok álljanak ki a talajból.

Végezetül alaposan öntözzük be

Locsoljuk meg a gumót az ültetés után. Amennyiben még a májusi fagyosszentek előtt kerül sor az ültetésre, érdemes némi gyapjúval védeni, hiszen a frissen kihajtott növény fagykárt szenvedhet. Fagyveszély esetén egyszerűen egy fekete vödröt helyezhetünk éjszakára a növényekre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR