Így marad a kerti tó ápolt és egészséges

Így marad a kerti tó ápolt és egészséges

Rendszeres ellenőrzés.

Egy tavacska a kertben nem csak szép, de teret enged a vizes élőhelyek növényeinek, állatainak is. Viszont egy tóval tennivaló is van, bizonyos ápolási feladatokat muszáj rendszeresen elvégeznünk. A növények és az állatok különleges ökoszisztémát hoznak létre a vízben, így miközben a tavat karbantartjuk, ápoljuk, ügyelnünk kell arra, hogy fenntartsuk ezt az egyensúlyt.

kerti to apolt egeszseges 04
satanoid

A kerti tóban nem csak különféle vízinövények, de pl. díszhalak is helyet találhatnak, ha a víz mélysége eléri legalább az 1 métert.

A fürdőtó az úszómedence alternatívája, egy sokkal környezetbarátabb lehetőség. A természetes tó lapos, sekély parttal rendelkezhet, amiben a vízinövények is jól érzik magukat. Az élővilág védelme érdekében a víz tisztítása során nélkülözni kell a kemikáliákat, vegyszereket. A növények azok, amik megszűrik a fürdőtó vizét.

kerti to apolt egeszseges 02

Fontos feladat a növénymaradványok és az iszap rendszeres eltávolítása. Nyáron és főként ősszel rengeteg levél, növényi rész hullik a tó vizébe. Célszerű ehhez egy hálót rendszeresítenünk. Évente egyszer a tófenékről az iszapot is fel kell szednünk, nem szabad túl vastagra hagynunk. Ezzel egyidejűleg az algáktól, törmelékektől is megszabadulhatunk.

Ellenőrizzük rendszeresen a víz pH-értékét és a víz keménységét, egyszerű tesztcsíkkal, készlettel. Az optimális pH 7 és 8,5 között van, enyhén bázikus. Ha a víz túl savanyú, az kedvez az algák elszaporodásának. Ebben az esetben segíthet, ha a pH-t oltott mésszel emeljük.

kerti to apolt egeszseges 03
Mark

A vízkeménység 6 és 10 német keménységi fok közé essen. Ásványi anyagok hozzáadásával tudjuk emelni ezt az értéket, ami azért fontos, mert a mikroorganizmusok ebben a tartományban érzik jól magukat.

Végül ne felejtsük időnként ellenőrizni a hőmérsékletet és az oxigénellátottságot sem. Különösen a kisebb tavakban emelkedhet nagyon magasra a hőmérséklet nyáron, ami elősegíti a mérgező kékalgák szaporodását. Ezért már a tó építésekor ügyelni kell arra, hogy félárnyékos helyre kerüljön. A vízkeringésben a pumpa is segít, egyenletesen tartja a hőmérsékletet és oxigént juttat a vízbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR