Mit ültessek a kerti tó szélére?

Mit ültessek a kerti tó szélére?

Hat gyakori, vízkedvelő növényt ajánlunk.

Nemcsak a vizes közeget szeretik, hanem a mocsári környezetet is szívesen fogadják.

1. Imbolygó békaszőlő

Lassan folyó vizeinkben, tavaink csendesebb öbleiben, a hínártársulások tagjaként előforduló vagy önálló állományokat alkotó sík vidéki növényfaj. Nevét a hosszú, nyúlánk kocsányon enyhe szélben is imbolygó, szőlőfürthöz hasonló virágfüzéreiről kapta. Június-augusztusban, amikor állóvizeink 20 foknál melegebbek, folyamatosan nyílnak virágai. Az imbolygó békaszőlő levelei a békaszőlő-fajoké közül a legnagyobbak. Levélalakjai rendkívül változatosak. A vízen úszó levelek általában megnyúltak, enyhén szíves vállúak, nyélbe keskenyedők. A víz fölötti és alatti levélalakok eltérése megnehezíti meghatározását. Kertészeti alkalmazása nálunk nincs elterjedve.

2. Lapulevelű keserűfű

Ártéri gyomtársulásokban, iszaptársulásokban, mocsarakban, liget és láperdőkben gyakori egynyári növény. Olykor az aranyvesszővel (kanadai istápfű), a sédkenderrel, a sövényszulákkal, a náddal másfél méteres bozótot alkot. Magassága az egyes évek eltérő csapadékmennyisége és eloszlása miatt nagyon változó. Indaszerű szára felálló, olykor heverő, néha más szárra támaszkodó, kapaszkodó, liánszerű. Levelei nyélbe keskenyedők. A virágok a szár végén levéltelen hengeres álfüzérben állnak, hosszúkásak, hengeresek, piroslók. Júliustól októberig folyamatosan nyílnak. Nyugat-Európában díszes virágáért néhány mocsári Polygonum fajtát egynyáriként termesztenek. Hazánkban fél-tucat alfaj él.

kerti to szelere 02
Andreas Rockstein

3. Hínáros békaszőlő

A Kisalföld, a Duna-vidék, a Dráva-sík, a Tiszántúl álló vagy lassan folyó, mélyebb vizeiben, holtágakban a nagy hínárosok tagja. A Keszthelyi-öbölben a füzéres süllőhínárral együtt vagy önállóan alkotja a Balaton hínárját. Kiterjedt telepeik nagy tavaink hullámzásakor szétszakadnak, és a nyugodt vizű öblökbe vagy nádasok belsejébe sodródnak. Levelei 3-4 cm-esek, tompák, tojásdad-kerekded, középen kiszélesedők és szárölelők. Az egyszikűekre jellemzően párhuzamos erűek. Szél- vagy vízporozta növény, terméscsoportja fürtös, de az egyes termések egymagvú, kemény-héjú makkok. A béka-szőlőfajok közül a leggyakoribb és legelterjedtebb, de a többinél kevésbé fényigényes.

4. Fésűs békaszőlő

Nevét hosszú, fonalas leveleiről kapta, melyek vastagabb levélhüvelyekkel ízesülnek a szárhoz. A vízben a levelek ujjasan, fésűszerűen terülnek el, és a legkisebb hullámzásra is himbálódznak. Álló és lassan folyó vizeinkben, szikes tavakban a kis hínár tagja, esetenként önálló társulást alkot. Mivel asszimiláló levelei kis felületűek, ezért a naposabb, átlátszó vizeket kedveli. A Balatonban, a parti részek 50-80 cm vízmélységű öbleiben alkot önálló állományokat. Június-augusztusban hozott, apró, lilásbarna virágait a víz fölé emeli. Kerti medencék parti napos sávjába ültessük. Kisebb termete miatt kevesebb fényben edzve akváriumi növényként is alkalmazható.

5. Kúszó boglárka

Nevét kopasz, laza, hosszú, vékony, kúszó, heverő, elfekvő száráról kapta. Gyakori, közönséges évelő. Élőhelye a nedves síksági és hegyvidéki patakpartok, az árterek, a szikes rétek, a mocsárrétek. Ahol egy kis víz van, ott már megjelenik, legelőkön is gyakran előfordul. Néha a patakok napos oldalát szegélyszerűen kíséri, máskor a meder hordaléksávjain szigetszerűen alkot önálló társulást. 1-2 cm-es, aranysárga virágai a zöldáradás idején, május-júniusban nyílnak. Virágai rovarmegporzásúak, a vizet látogató rovarok szívesen keresik fel feltűnő színű virágait. Termése gömböcskében elhelyezkedő csoportos aszmag. A termések simák, kicsik, zöldek. Nedves kertekben magától is megjelenik.

kerti to szelere 05
Matt Lavin

kerti to szelere 06
Harry Rose

6. Nádi boglárka

Hazai boglárkáink közül az egyik legszebb faj. Érvényes ez 120 cm-es, sudár termetére, és 4 cm-es, sárga virágaira. Szára a nádéhoz hasonló bütykösen ízes, üreges. Innen ered népi neve is. Gyorsan növő szára képtelen önmagát megtartani, ilyenkor kúszónövényként viselkedik, s csak virágait emeli a napra. Füzesekben, lápréteken fordul elő. Kedveli a talpvizet, s ebben júniustól augusztusig folyamatosan hozza virágait. Ritka boglárkafaj, Ócsa és Dabas lápjain azonban tömegesen fordul elő. Nyugat-Európában mocsári dísznövényként termesztik. Érdekes szára, levélzete, szép, mély-sárga virágai és zöld gömböcskés aszmagtermései miatt mocsári kertrészekbe érdemes telepíteni.

kerti to szelere 07
Dr Mary Gillham Archive Project

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR