Így készítsük fel a kerti tavat 7 lépésben a télre

Így készítsük fel a kerti tavat 7 lépésben a télre

Lehalászás, összekötés.

Októberben ideális az idő arra, hogy elvégezzük a kerti tó őszi karbantartását és felkészítsük a vízfelületet a télre. Nézzük, milyen munkákat kell elvégezni, mielőtt megérkeznek a hidegek!

1. Távolítsuk el a növényi maradványokat: nincs keresnivalója a lehullott, levált leveleknek, szár- és virágmaradványoknak a tóban, mert tápanyaggal gazdagítják a vizet, ezáltal elősegítik az algásodását. Óvatosan halásszuk le őket!

kerti tavat telre 02

2. Ritkítsuk meg a túl sűrű növényeket: az erősen növő vízalatti vagy lebegő növényeket ritkítsuk meg. Az elhalt növényeket, szárrészeket távolítsuk el.

3. Kössük össze a nádat: a könnyen eltörő növényeket, például fűféléket, szittyókat, nádat legjobb összekötni, mert fennáll a veszélye annak, hogy a zord időben letörnek és a vízbe kerülnek. Ne vágjuk le a szárakat, ezek fontosak a gázcseréhez, ha a víz felszíne befagyott. Ezenkívül a rovarok is előszeretettel használják a szárakat az átteleléshez.

kerti tavat telre 03

4. A nem télálló növényeket vigyük az átteleltetőbe: védett helyre, például a pincébe vagy egy üvegházba vigyük azokat a zöldeket, amelyek nem telelnek át a tóban.

5. Tegyünk fel hálót, ami véd a behulló falevelek ellen: igyekezzünk a téli hónapok alatt minimalizálni a vízbe jutó tápanyag mennyiségét. Éppen ezért nem jó, ha a lehulló falevelek a tóba kerülnek. Feszítsünk ki egy hálót, amely nem mellesleg abban is segít, hogy a macskák és társaik ne kerüljenek a vízbe.

kerti tavat telre 04

6. Vigyük be a technikai berendezéseket: vegyük ki a tóból a szűrőket, a szivattyút. Tisztítsuk meg az eszközöket, berendezéseket és raktározzuk fagymentes helyen. A szivattyút egy vödör vízben tároljuk, hogy a műanyag alkatrészek ne váljanak törékennyé.

7. Fejezzük be az etetést: 12 °C vízhőmérséklet alatt állítsuk le a halak etetését, ne szórjunk nekik több tápot.

kerti tavat telre 05 

Korábban írtunk róla

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR