Kerti tavak kicsiben és nagyban!

Kerti tavak kicsiben és nagyban!

A kerti tó az egyik legnépszerűbb kerti műtárgy, mégsem gyakori a megléte az átlagos kertekben, ennek oka pedig egyszerű: megépítése és fenntartása egyaránt munka- és időigényes, ráadásul a költségek is jelentősek lehetnek. Mégis érdemes megismerni röviden a lehetőségeket, ugyanis akadnak miniatürizált, bárki által akár házilag is kivitelezhető típusok, és a nagyobb tavak is változatosak lehetnek megjelenésüket, funkciójukat tekintve!

kerti tavak kicsiben nagyban 06

Kert a kertben

A kerti tó a népszerű mondás alapján egy kert a kertben. Ez azt jelenti, hogy a tó nem csupán egy dekorációs elem, hanem egy önálló ökoszisztéma, melynek saját gondozási, fenntartási feladatai vannak, melyek ráadásul merőben eltérnek az átlagos kerti teendőktől. A kerti tó növényzete speciális, tehát nem, vagy alig alkalmazhatók a megszokott kerti növények. A tavak növényzetét zónák szerint szokás beosztani, ezek alapján megkülönböztetünk partmenti, sekély vízbe való, mély vízbe való és vízben lebegő növényeket. Fontos, hogy ezeket mind csak az eredetileg kijelölt zónába lehet ültetni, hiszen a sekély vízbe való növény hamar elpusztul, ha méteres vízbe kerül, de a partmenti és a sekély vízbe való fajokat sem lehet keverni. A tó növényzetének összeválogatása és későbbi ápolása mindenképp tanulást igényel, az újdonsült tótulajdonosnak el kell merülnie a vízi növények világában, hogy megfelelő gondoskodásban tudja részesíteni őket.

kerti tavak kicsiben nagyban 02

Számos élőlényt vonz

A tó másik hátránya (legalábbis sokan hátrányként értékelik) hogy számos élőlényt vonz mágnesként, ám nem mindegyikük szívesen látott kerti vendég. A legfontosabb tudnivaló, hogy ahol víz van, ott a szúnyogok is megtelepednek, hiszen szaporodásukhoz alapfeltétel a víz megléte. Számolni kell még sokféle vízi rovarral, az ezekre vadászó békákkal és egyéb hüllőkkel, gyakran fognak betérni madarak inni vagy fürdőzni a sekély részekben, de csigák megjelenésére is számítani kell. Jó ötlet ezért a tavat a kert aktívan használt részeitől kicsit távolabb helyezni, hogy maradjon elég élettér mindenkinek.

kerti tavak kicsiben nagyban 03

Alsó mérethatár

Apropó, méretek! A kerti tónak van egy alsó mérethatára: 3-5 méteres átmérő és 80-100 cm-es mélység alatt nem érdemes belevágni a dologba, így ugyanis nem alakulna ki az a működő ökoszisztéma, ami biztosítja, hogy a víz ne büdösödjön be, a növényzet ne haljon el. A legtöbb kerti tó ívelt formájú, vese alakú, persze bármilyen alakzatban el lehet készíteni. Nem kell hirtelen mélyülő partot kialakítani, a legjobb, ha lépcsőzetesen mélyül, így a növényeket könnyebb lesz elhelyezni, és az állatoknak, halaknak is jut elég élettér. A tó megépítése házilag is kivitelezhető, ám jobb ötlet szakembert megbízni a munkálatokkal, hogy biztosan a helyére kerüljön minden. A tóval kapcsolatosan a későbbiekben lesznek folyamatos feladatok (növényápolás, tisztítás, a vízminőség fenntartása, stb) és vannak szezonális teendők is (téliesítés, tavaszi regenerálás).

kerti tavak kicsiben nagyban 04

Fürdőtó

A kerti tó egyik érdekes és nagyobb léptékű változata a fürdőtó, mely tulajdonképpen egy kültéri fürdőmedence és egy természetes hatású kerti tó elegye. A fürdőtó lényege, hogy az épített jelleg háttérbe kerül (noha látható rajta a legtöbb esetben, hogy épített műtárgy), növényekkel beültetett, mégis alkalmas fürdésre, csobbanásra. A fürdőtavak esetében a növényi beültetés és a sima vízfelület aránya változó, ahhoz azonban, hogy az öntisztuló, önfenntartó rendszer kialakuljon, általában legalább egyharmad rész természetes tófelületre, beültetett területre van szükség. A fürdőtavak fenntartása kissé több munkát igényel, mint az átlagos kerti tavaké, hiszen itt az emberi tartózkodásra alkalmas vízminőséget is biztosítani kell. A fürdőtavak mérete a kerti tavakénál jellemzően nagyobb, így ezeket csak a kifejezetten nagyméretű birtokokra lehet ajánlani.

kerti tavak kicsiben nagyban 07

Dézsató

Létezik alternatíva azoknak is, akik belekóstolnának a tavak világába, de mégsem szeretnének elsőre nagyobb beruházást végrehajtani. Remek megoldás lehet ilyen esetben egy dézsató, amihez csak egy megfelelő méretű, vagyis 80-100 cm átmérőjű és 30-50 cm mély dézsa szükséges, lehetőleg fából, az esztétikus látvány érdekében. Ebbe a szintek kialakítása miatt kerülhet pár lapos szikla, aljzatnak dekoratív folyami kavics, ültethető beléjük többféle sekélyvízi növény, és akár kisméretű halak is telepíthetők. A víz frissen tartását akvarisztikai vízforgatóval oldhatjuk meg, dekorációként pedig egy kisebb csobogó is elhelyezhető bele. A dézsató ugyanúgy biztosítja a víz megnyugtató közelségét és az extravagáns látványt, mint nagyobb változatai, kialakítása és fenntartása ugyanakkor sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb!

kerti tavak kicsiben nagyban 05

Megyeri Szabolcs kertészete: Vízi növények

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR