Tavasz elején a kerti tó körüli munkálatokról se feledkezzünk meg

Tavasz elején a kerti tó körüli munkálatokról se feledkezzünk meg

A 6 legfontosabb tennivaló.

A tavasz megérkeztével sok munka akad kertben. Ne feledkezzünk meg a kerti tóról sem, amely áprilisban már ébredezni kezd és ápolásra szorul.

tavasz elejen kerti to 02

Ezek a legfontosabb tennivalók:

1. A levelek eltávolítsa

Annak érdekében, hogy a tó vízminősége jó maradjon, először is a felületén úszkáló leveleket kell lehalásznunk. Ezt követi az elhalt növényi részek, algák eltávolítása. A munkálatokhoz érdemes hosszú nyelű hálót használni.

tavasz elejen kerti to 06

2. Mocsári növények metszése

Metsszük meg a mocsári növényeket! Ehhez a munkához lényeges erős szövésű munkaruhát viselnünk, hogy ne sértsük meg magunkat. A mocsári növények szárát közvetlenül a vízfelszín alatt metsszük. Számos növény, például a nádfajok gyorsan terjednek és nagyon magasra nőnek. Ennek következtében a gyökerekkel mindent beborítanak és így könnyen feliszapolják a tavat.

tavasz elejen kerti to 03

3. Töltsük utána a vizet, ellenőrizzük a fóliát

A tél folyamán csökken a tavacska vízszintje, ezért utána kell töltenünk. Ha újra apadni kezd, akkor valahol megsérülhetett a fólia. Keressük meg a szivárgás helyét, a legtöbb kis sérülés könnyen foltozható.

4. Ellenőrizzük és tisztítsuk a szivattyút

Meg kell néznünk, hogy a szivattyú rendesen üzemel-e a tél után. Tisztítsuk meg elsősorban a szűrőket, cseréljük őket újakra, ha szükséges. Csak akkor kapcsoljuk be a szivattyút, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem lesz már fagy!

tavasz elejen kerti to 04

5. Ültessünk növényeket

Visszahelyezhetjük a tóba azokat a növényeket is, amelyek fagyérzékenységük miatt telelőhelyen vészelték át a hideg évszakot. Ilyenkor jön el az ideje az új növények ültetésének is A nagyobb vízmélységet igénylő fajokat, pl. a tavirózsát egy kosárba helyezve ültessük.

tavasz elejen kerti to 05

6. Ne feledkezzünk meg a halakról sem

A tóban úszkáló halak áprilisban már újra aktívak és etetésre szorulnak. Ellenőrizzük, hogy mind túlélték-e a telet, kell-e újakat telepítenünk.

tavasz elejen kerti to 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR