Így neveld a salátát cserépben!

Így neveld a salátát cserépben!

A saláta cserépben vagy balkonládában való termesztése gyerekjáték, jól végzett munkánk jutalma pedig temérdek friss, ropogós, hamisítatlan bio salátalevél, amellyel feldobhatjuk a legkülönbözőbb ételeket.

A saláta egyike azoknak a zöldségféléknek, amelyek könnyen termeszthetők cserépben vagy balkonládában. Egészséges és bőven, folyamatosan terem. Pozitív tulajdonságai között említésre méltó még, hogy igen gazdag élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban, káliumban és nátriumban. Ideális tehát mindazok számára, akik béltranzit-problémákkal küszködnek; ráadásul hozzájárul az idegrendszer zavartalan működéséhez is.

Az első salátaszüretig nem sokat kell várnunk: a legtöbb fajta esetén 8 héten belül megkezdhetjük a várva-várt szüretet. És a legjobb az egészben az, hogy egyáltalán nem szükséges sok hely a salátatermesztéshez.

salata cserepben 03

Válasszunk cserepet

Szinte az összes salátafajta termeszthető cserépben. Mivel sekélyen növő gyökereik nem igényelnek mély talajt, a legideálisabb választás a széles, alacsony cserép vagy növényláda. Legyen az alján vízelvezető lyuk, a mélysége pedig minimum 15 cm legyen. Anyaga lehet műanyag, agyag vagy terrakotta.

Ültessük el a salátát

Salátát termeszthetünk magról vagy előnevelt palántáról. A folyamatos betakarítás biztosítása érdekében a vegetációs időszakban kéthetente vessünk el magokat.

Nyáron, amikor az időjárás kezd melegebbre fordulni, a saláta hajlamossá válik a felmagzásra. Hogy ennek elejét vegyük, a cserepes salátánkat tartsuk hűvös, kellően árnyas helyen.

salata cserepben 04

Mire ügyeljünk a cserepes salátatermesztés során?

Ültetési távolság

Figyelembe véve, hogy a cserepes saláta kis helyen cseperedik, a legjobb, ha rendszeresen szedjük a leveleit. Így nem kell sokat bajlódnunk a megfelelő térköz biztosításával.

Magvetés után a kis palántákat ritkítsuk, egyeljük, a növekvő fiatal, zsenge leveleket pedig rendszeresen szüreteljük le. A növények egymástól 10-15 cm távolságra legyenek (a termeszteni kívánt fajta leveleinek méretétől függően). A fejes saláta nyilvánvalóan több helyet igényel, mint a metélősaláta, és esetükben az ültetési mélységet is növelni kell (20 cm).

Elhelyezés

A saláta kedveli a napfényt, bár félárnyákos helyen is könnyen termeszthető. Intenzív, erős napsütés esetén olyan helyen tartsuk, ahol inkább csak a reggeli-délelőtti órákban éri közvetlen napfény.

A legmelegebb délutáni órákban tanácsos olyan árnyas helyet biztosítani a növénynek, ahol nem szárad ki a földje; mivel a folyamatosan enyhén nyirkos talajt kedveli.

Talaj

Hogy a salátánk egészséges legyen, kiváló minőségű ültetőkeveréket használjunk az elültetéséhez. A keveréket utólag is feljavíthatjuk komposzttal, trágyával. Ideális esetben a saláta földje agyagos és jó vízelvezető képességű.

salata cserepben 05

Öntözés

Alacsony ültetőedény esetén természetszerűen gyakrabban kell öntöznünk a növényt, hogy még véletlenül se száradjon ki teljesen. Nem csak arra kell ügyelnünk, hogy a saláta földje folyamatosan kissé nyirkos legyen, de arra is, hogy ne öntözzük túl a növényt. Ez utóbbi esetben ugyanis rothadásnak indulhat a gyökere, ez pedig a növény végét jelentheti.

Tápoldatozás

Mivel a saláta gyorsan kifejlődik, az egy vagy két alkalommal történő tápoldatozás általában tökéletesen elegendő a gazdagabb termés eléréséhez. Az első tápoldatozással várjunk addig, amíg a palánták kellően meg nem erősödnek A folyékony tápoldat mellett szóba jöhetnek a szemcsés granulátumok is. A lényeg, hogy a termék csomagolásán feltüntetett utasításokat mindig tartsuk be.

Kártevők és betegségek

A salátára nézve a leveleket károsító – egészen konkrétan elfogyasztó – rovarok jelentik a legnagyobb veszélyt. Egészséges növény esetén azonban eleve kisebb az esélye annak, hogy kártevők vagy kórokozók áldozatává válna. A penészgomba, a levélfoltosság és a különböző bakteriális fertőzések mind igen gyakori betegségek, amelyek megtámadhatják a salátát. Ami a kártevőket illeti: különböző hernyók, férgek, levéltetvek, kukacok és bogarak károsíthatják a növényt.

salata cserepben 02

Betakarítás

Mikor a salátalevelek hossza eléri a 10-15 cm-t, megkezdhetjük a szüretet: szedegessük le a külső, nagy leveleket; de azt is megtehetjük, hogy a növény töve fölött kb. 2-3 cm-rel a teljes levélzetet levágjuk. Ha ennél lejjebb vágunk bele a növénybe, nagyon valószínű, hogy többet nem fogunk tudni róla levelet szedni! Helyes betakarítás esetén azonban a saláta szépen visszanő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR