Jégsalátából varrjunk halványzöld hamburgerbélést

Jégsalátából varrjunk halványzöld hamburgerbélést

A jégsalátánál csak a saját jégsaláta a finomabb! A hobbikert.hu megmutatja, hogyan kell termeszteni, miként célszerű tárolni és fogyasztani, sőt azt is, mi minden készíthető belőle.

A hamburgerben már megszoktuk a ropogós jégsalátát, de a szendvicsbélelésen kívül remek választás a grillezett saláta vagy a salátafőzelék készítéséhez is.
A jégsaláta Amerikából érkezett az európai kontinensre, ahol már az 1900-as évek elején felfedezték előnyeit. A növény a fejes saláta egyik termesztett változata (latin neve Lactuca sativa convar. capitata provar jaggeri), amelyet a zöldségesek igen hangzatosan "Iceberg" salátaként emlegetnek. Ez az elnevezés az egyik legsikeresebb jégsaláta-fajta nevéből ered - így ragadt rá a hambisalátára.

Végtelen salátaföldek

Hogyan termesszünk jégsalátát a kertben?

Palántázással és közvetlen szabadföldi helyrevetéssel egyaránt szaporítható márciustól egészen júniusig. Ha palántázzuk, akkor a palántanevelésre 4-6 hetet szánjunk. Szabadföldbe, magaságyba a magokat már kezdetben március végén szórhatjuk el, majd szakaszos vetéssel egészen június elejéig. A fiatal növénykéket kikelés után egyeljük, hogy a megmaradt növényeknek legyen elég helye a fejlődéshez. Tápanyagigényes növény és bőséges öntözést kíván.

Mire jók a roppanó levelek és a halványzöld szín?

A jégsaláta – a tavaszi fejes salátához hasonlóan – szintén fejet képez: igaz, annál kissé lazábbat. Míg a fejes salátát csak a középkor végén kezdték fogyasztani őseink, addig leveles változataik már az ókorban királyi eledelnek számítottak. A jégsaláta levelei halványzöldek, leginkább fiatal káposztát juttatnak eszünkbe. Legértékesebb tulajdonsága, hogy levelei viszonylag kemények, ropogósak, enyhén fodrosak, nagyon jól mutatnak a szendvicsben, sőt még az ételként összeállított salátákat is feldobják rikító színükkel.

Jágsaláta

Hogyan marad egy hétig is friss?

Feszes, erős levelei folytán a jégsalátát hűtőbe téve akár egy hétig is ropogósan, frissen tarthatjuk; zacskóban nem érdemes tárolni, mert épp frissességérzetét veszíti el. Aki a frissen szedett jégsaláta-érzést szeretné megtapasztalni, az a zöldségesnél az - egyébként nagyon praktikus - csomagolt, előre feldarabolt levelek – helyett inkább a friss salátát próbálja ki.

Főzeléknek vagy grillezve?

A jégsaláta leveleinek magas a víztartalma, ennek ellenére a levelek "húsossága" lehetővé teszi, hogy megfőzzük vagy megsüssük. Enyhén fűszerezve, grillrácson megpirítva különleges körete a sült húsoknak. Aki a kerti grillpartin hamburgert készít, kipróbálhatja, hogy néhány pillanatra a sütőlapra dobja a levelet - a húspogácsa mellé -, mielőtt a zsemlébe teszi. A kelkáposztához hasonló módon pedig bátran készíthetünk belőle főzeléket!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR