Vessünk a karakteresen fűszeres, csípős ízű rukkolából!

Vessünk a karakteresen fűszeres, csípős ízű rukkolából!

Mediterrán növény a kertünkben.

Március és szeptember között vethető szabadfölbe a rukkola (más néven borsmustár) magja, de a napos ablakpárkányon cserepekbe akár már januárban elszórhatjuk a magokat. A talaj hőmérséklete min. 15 °C legyen. Amennyiben korábban vetünk, mindenképpen takarjuk gyapjúval a magvetést.

rukkola karakteresen fuszeres 02
Maja Dumat

Ha cserépbe vetjük, tápanyagban gazdag földet használjunk, a kertben pedig a laza, homokos-agyagos, humuszban gazdag talaj az ideális. A magokat sorban, kb. 5 mm mélyre vessük, egymástól 15 cm-re, és lazán takarjuk őket földdel. A talajt tartsuk egyenletesen nedvesen – ez különösen fontos, mert a növény meglehetősen sekélyen gyökerezik. Az első magoncok már 5-15 nap után megjelennek.

rukkola karakteresen fuszeres 04

3-6 héttel a vetést követően megkezdhetjük a levelek szüretelését. A virágzás előtt mindenképpen szedjük le a leveleket, mert utána keserűbbek, nitrátban gazdagabbak és érdesebbek lesznek.

rukkola karakteresen fuszeres 03

Ha van rá lehetőségünk, érdemes több sorban vetni a rukkolát, így egész szezonban szüretelhetünk. Ehhez 2-4 hetente vessük, betakarításnál pedig csak a leveleket távolítsuk el, ne az egész növényt, mert a rukkola 2-3 alkalommal újranő.

Tegyük a rukkolaleveleket pizzára, salátába, fűszeres koktélokba!

Online vetőmagrendelés:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR