Egyszerű és nagyszerű a frissítő mentaszörp

Egyszerű és nagyszerű a frissítő mentaszörp

Szárított mentából is készülhet.

A szörpkészítéshez nincs szükség különösebb konyhai rutinra, kezdőként is bátran belevághatunk. Amire igazán figyelni kell, az a higiéniás szabályok betartása. Ha ez megvan, nem nagyon van okunk kételkedni az eredményben.

Természetesen a frissen szedett alapanyagok a legjobbak, de ahogyan Szabó Klára  is – aki többféle mentaszörpöt készített – elmondja az alábbiakban, akár szárítottakkal is dolgozhatunk.

"A télire való elrakást 8-10 éve kezdtem a kertben termő gyümölcsökből. Először lekvárokkal, aztán befőttekkel próbálkoztam az évek során. Mindig új recepteket kerestem és találtam a neten. Kíváncsi voltam, milyen végeredmény születik 1-1 általam ismeretlen recept kipróbálása után. 2-3 éve készítettem el az első ivólevet sütőtökből. Aztán saját termesztésű málnából szörpöt. Azóta már többféle szörpöt gyártottam a rokonság és a barátok nagy örömére.

Tavaly készítettem el az első mentaszörpöm. Fodormentát és borsmentát együttesen használtam fel hozzá. A fodormenta a nővérem kertjéből, a borsmenta a sajátomból származik. Akkor kb. 4 litert sikerült készíteni. Pillanatok alatt elfogyott. Aki kóstolta, mindenkinek ízlett, és várta az utánpótlást.

A neten sok receptet elolvastam, mire rátaláltam a számomra legmegfelelőbbre. Sajnos már nem emlékszem, hogy ki tette fel a netre a receptet. Azért tetszett meg, mert nagyon egyszerűnek tűnt az elkészítés módja, és mert a menta-, illetve a citromfűszörpöt is ugyanúgy kell elkészíteni. Citromfűszörp is tervben volt, ha a mentás szuperül sikerül. Végül sikerült mentából is, citromfűből is.

Idén kétféle mentából készítettem. Mindkettőből külön-külön, kb. 4-5 liternyi lett. A nővéremtől kaptam fodormentát a kertjéből, illetve kipróbáltam, hogy lehet-e a boltban kapható teának megfelelő szárított borsmentából is ugyanezen receptúra alapján finom szörpöt készíteni.

mentaszorp frissito 02

Sajnos még nálam nincs a borsmentából annyi, hogy szedhető lenne. A fodormenta íze, illata valamivel gyengébb, mint a borsmentáé, de élvezeti értékéből ez semmit sem von le.

Nyáron mindkét szörp kiváló hűsítő ital. Emellett számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Egyelőre nem keverek össze különböző ízeket. Az alap íz fontos számomra. Így is nagyon finomak. Nagyon egyszerű a recept alapján elkészíteni. A recept betartásával csak a higiéniára kell nagyon odafigyelni. Minden befőzés első és legfontosabb lépése a tisztára mosott üvegek előkészítése.

A szörp készítéshez szükség van mentára, citromra, citromsavra, cukorra. Valamint nátrium-benzoátra, ami elhagyható. Én a biztonság kedvéért raktam bele. A használt mennyiség nem számottevő. Hogy esztétikailag szebb legyen, néhány csepp zöld ételfestéket tettem még bele. Természetesen ez is elhagyható.

Idén dupla adagot készítettem mindkét szörpből. Így kb. 9 liter lett összesen. Néhány barát, családtag nagyon várja az utánpótlást.

A recept úgy kezdődik, hogy végy 2 nagy marék mentát, 2 liter vizet stb. Nekem kb. 4 nagy marékra való fodormentát sikerült leszedni a nővérem kertjéből ill. 3. csomag teának való szárított bio borsmentát vásároltam. Ezért az alaprecept kétszeresét készítettem el, amiből kb. 8-9 liter szörp lett.

A fodormentát megmostam, jól lecsöpögtettem, a leveleket a száráról egyenként leszedtem. Ez kicsit időigényes munka, mert csak szálanként lehet végezni. Közben néztem, hogy csak az egészséges levelek kerüljenek feldolgozásra. Aztán próbáltam apróra vágni. Ez a folyamat azért fontos, mert jobban kihozza a menta ízét, illatát.

mentaszorp frissito 03

Kétszeres vízmennyiséghez hozzáadtam az apróbb darabokra vágott mentát, hozzáadtam a jól megmosott, felkarikázott citromokat (héjastól) és a dupla adag citromsavat.

mentaszorp frissito 04

Az összetevőket a vízben jól elkevertem, majd felforraltam. Levettem a tűzhelyről, lefedve a földre tettem 24 órára. Ha arra jártam, felkevertem. Ez kb. 6-8 alkalommal történt meg, de nem fontos ennyiszer felkeverni. Másnap kiszedtem a citromkarikákat, és leszűrtem szörpöt.

mentaszorp frissito 05

A mentás levet nagy merőkanállal gézzsákba töltöttem, és kicsavartam egy másik lábasban. Addig ismételtem ez, míg elfogyott az összes mentás lé. Az átszűrt szörpöt felforraltam, Na-benzoátot adtam hozzá (ez el is hagyható), és forrón tiszta üvegekbe töltöttem, lezártam. Végül száraz dunsztba raktam kihűléséig.

A borsmentás változat kicsit egyszerűbb volt. Rögtön a kétszeres vízmennyiséghez adtam a 3 csomag teának való mentát. Többször átkevertem, kicsit hagytam, hogy elázzon (ez kb. fél óra alatt történt meg), hozzáadtam a citromkarikákat, citromsavat. A további munkafolyamat ugyanaz, mint a másik szörp készítésénél.
Mindkét szörp készítésénél az alapreceptben szereplő mennyiségek kétszeresét használtam fel.

mentaszorp frissito 06

Nagyon sokáig eláll a fertőtlenített, tisztára mosott üvegeknek, a cukornak, száraz dunsztnak köszönhetően. Másrészt a benne levő Na-benzoát is tartósít. Tárolása sötét helyen éléskamrapolcon.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR