Így teleltesd a begóniádat!

Így teleltesd a begóniádat!

Akár szobai, akár kerti, van megoldás!

Noha minden évben viszonylag olcsón lehet új begóniát vásárolni, egy kis erőfeszítéssel át is teleltethetjük a virágokat! Így nemcsak pénz takarítunk meg, de kertészeti sikerélményünkért elismerő pillantásokat is bezsebelhetünk majd.

Előbb-utóbb minden kiskertész észreveszi, hogy a begóniák nagyon érzékenyek a fagyra. Sokan ilyenkor lemondóan legyintenek, és kihajítják a tönkremenni készülő begóniát, pedig nem kellene így tenniük! Amikor közeledik a nyár vége, hűvösödnek az esték és reggel is már csípős az idő, akkor elérkezik az addig szorgalmasan virágzó begónia teleltetésének ideje.

Alapvetően az első fagyig a szabadban hagyhatjuk a begóniát, de akkor már nem várhatunk tovább a téli időszakra való előkészülettel. Attól függően kell cselekednünk, hogy hol van a növényünk: a cserepekben, balkonládákban lévőek az edényben átteleltethetőek, a szabadba kiültetett begóniákat viszont ki kell ásnunk a földből.

begonia teleltetese 04

Cserepes begóniák teleltetése

Amennyiben a növényünk az erkélyen, a balkonon cserépben, ládában, dézsában virít, akkor hagyjuk nyugodtan az edényében. Ez alól kivételt az egyéves mindignyíló vagy kerti begónia (Begonia semperflorens) képez, amelynek sajnos a nyár végén búcsút kell intenünk. A gumós begóniák viszont átvészelik a telet, és a következő évben is virágokkal örvendeztetnek meg minket.

begonia teleltetese 02

Ehhez az alábbiakat kell tennünk:

1. Távolítsuk el az elhervadt, száraz növényi részeket, leveleket, és vágjuk vissza a hajtásokat kb. 8-10 cm-esre. A teleltetéshez ideális egy hűvös, jól szellőző helység.

2. A téli időszak alatt csak nagyon keveset kell a cserepes begóniát öntöznünk. A földjét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni kissé, de figyelgessük, és ha túlságosan száraz lenne, időről-időre egy picit locsoljuk meg.

3. Amikor megérkezik a tavasz, fokozatosan újra a napfényhez és a melegebb hőmérséklethez kell szoktatnunk a növényünket. Ezért először célszerű a begóniát az ablakpárkányra, vagy a télikertbe tenni. Májusban, amikor már nem várhatók fagyok, újra kivihetjük a szabad levegőre!

begonia teleltetese 01

A gumós begónia teleltetése

A szabadtéri begóniáknál nagyon fontos, hogy a gumó az első fagyok előtt kikerüljön a földből!  Ezek a növények ugyanis nagyon érzékenyek a fagyra.

begonia teleltetese 03

Így járjunk el:

1. Ássuk ki a növényünket és ugyanúgy vágjuk vissza a föld feletti részeket (hajtás visszavágása és a hervadt, száraz részek eltávolítása). A kitermelt begóniát gumóval együtt szárítsuk 4 héten keresztül.

2. Ezt követően távolítsuk el a felesleges földet, gyökereket, elszáradt leveleket, szárat, majd tegyük a gumókat egy doboz tőzegbe. Fedjük le lazán őket, és tegyük a tőzeget lehetőség szerint egy hűvös pincébe. Sötétség, jó szellőzés és 10 °C körüli hőmérséklet az ideális, remélhetőleg rendelkezünk ilyen adottságú helységgel. A tőzeges talajt tartsuk enyhén nedvesen.

3. Január-február környékén a gumók már elhagyhatják a téli szállásukat. Helyezzük őket friss földdel teli cserépbe. Ügyeljünk rá, hogy a gumón található mélyedés felfelé mutasson, ugyanis ott bukkannak majd ki az új hajtások! Vékony rétegben fedjük be egy kis földdel a gumókat, és tartsuk enyhén nedvesen a közeget. Egy világos ablakpárkányra állítva a cserepet, hamarosan az új hajtásoknak örülhetünk.

4. Amint az időjárás-előrejelzés kedvező időt ígér, és már elmúlt a fagyveszély, újra kivihetjük az erkélyre, teraszra a növényt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR