Nem kell félni, menni fog: a muskátli sikeres átteleltetése

Nem kell félni, menni fog: a muskátli sikeres átteleltetése

Mentsük meg a kedvencünket!

A muskátlik a legnépszerűbb virágok közé tartoznak – ott virítanak minden falusi ablakban, kedvelt növényei az erkélyeknek, balkonoknak is. Nyáron piros, rózsaszín bordó, lila vagy éppen fehér virágözönnel örvendeztetnek meg minket, de amint jönnek a hidegek, sokan egyszerűen megszabadulnak a karakteres virágoktól. Pedig némi törődéssel a muskátli sikeresen átteleltethető, így nem szükséges minden évben újat venni belőle.

A muskátli alapvetően évelő növény. A muskátli nemzetség (Pelargonium) kb. 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt foglal magába. Rokona a gólyaorr nemzetség is (Geranium). Az első ismert termesztett muskátlifaj egy Dél-Afrikában őshonos faj volt. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nő meg, fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat visel el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak.

muskatli sikeres atteleltetese 02

Időben készüljünk a télre!

Sok muskátli gond nélkül virágzik még ősszel is, főként enyhe időben. Ennek ellenére idejében elő kell készíteni a cserepeket, balkonládákat a télre, hiszen az első fagyok megérkezhetnek már ősszel is.

A muskátlik teleltetése egyszerű: az erőteljes, robusztus növények kevesebb vizet igényelnek, mert vastag szárukban, levelükben tárolnak minden számukra szükséges anyagot. A magukban vagy más növényekkel együtt egy ládában növekvő muskátlik is képesek áttelelni akár a tartójukban is. Majd csak a tél vége felé kell őket először átültetni friss balkonvirágföldbe.

Figyeljünk arra, hogy az egész ládát behozhatjuk telelni, azonban így jóval több helyet elfoglalnak. Ráadásul a balkonládákat legtöbbször vegyesen ültetik be, a többi virágot lehet, hogy ki kell venni, ha egynyáriak, akkor eleve nem fognak áttelelni, ha évelők, akkor is lehet, hogy más igényeket támasztanak, mint a muskátli. Ezért sokan kiszedik a ládából és cserépben teleltetik át a növényt.

muskatli sikeres atteleltetese 03

Lépésről lépésre

Amennyiben kiszedjük a muskátlit a tartójából, egy kis ültetőlapát segítségével tegyük, előtte lazítsuk meg a földet. Ügyeljünk arra, hogy minél több hajszálgyökér maradjon a tövön!

Egy éles metszőollóval vágjuk vissza az összes hajtást kb. 10 cm-esre. Ezután minden növényt tekerjünk újságpapírba, és tegyük így egymás mellé őket egy tartóba, dobozba addig is, amíg cserépbe kerülnek.

Éppen elegendő, ha hajtásonként két-három vastagabb szárcsomó marad. Ezekből a következő tavasszal ismét kihajt majd a növény. Fontos, hogy a levelek többségét eltávolítsuk, mivel a telelőhelyen összezsúfolódva különösen fogékonyak a betegségekre, kártevőkre. Tipp: a levágott hajtásokat dugványként egy meleg, világos ablakpárkányon új növényke nevelésére használhatjuk.

Az előkészített muskátlikat kettesével vagy hármasával a megfelelő méretű virágcserépbe ültethetjük. Ezután fedjük be a gyökereket lazán homok és virágföld keverékével.

Az átteleltetéshez egy kb. 5-10 °C-os, világos helység az ideális. Fontos, hogy a fényszegény helyeken a hőmérséklet is alacsonyabb legyen. Amennyiben a muskátlink túl meleg vagy túl sötét helyen telel, hosszú, vékony, megnyúlt hajtásokat és kicsi, halványzöld leveket fog fejleszteni. A tél folyamán csak keveset öntözzük a növényeket. A gyökérrothadás-veszély miatt inkább tartsuk egy kicsit szárazon, mint nedvesen. A következő tavasszal pedig egyszerűen ültessük át friss virágföldbe a növényünket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR