Így teleltesd a petúniát a lakásban!

Így teleltesd a petúniát a lakásban!

A petúnia átteleltethető, de nem mindegy, hogyan!

Az egyszeri, olcsó, virágágyi petúnia általában nem az a növény, amelynek a sikeres átteleltetése miatt a kertész a kezét-lábát törné. Ha viszont divatos, ritka hibridről van szó, már kétség kívül megéri erőfeszítéseket tennünk a növény életben tartására. Ez azt is jelenti egyben, hogy pénzt spórolhatunk meg, ha a növényt zárt térben átteleltetjük, hiszen tavasszal nem kell újra megvásárolnunk.

petunia atteleltetese 01

A petúnia gondozása a tél folyamán

Még az első őszi fagyok előtt vágjuk vissza a petúniát a talajszint felett kb. 5 cm-esre, majd ültessük át cserepekbe. Alaposan vizsgáljuk meg a növényeket, hogy nincsenek-e rajtuk rovarok. Ha találunk kártevőket, a fertőzött növényeket permetezzük le, még mielőtt behoznánk azokat.

A növényeket alaposan öntözzük meg, majd helyezzük el egy hűvös, de fagypont feletti hőmérsékletű helyiségben. Olyan helyet válasszunk például a garázsban vagy az alagsorban, ahol a cserepek nincsenek útban. 3-4 hetente ellenőrizzük a telelő petúniákat. Ha a földjük kiszáradt, öntözzük meg annyi vízzel, hogy a földjük épp átnedvesedjen. Egyéb tekintetben egészen tavaszig békén hagyhatjuk a növényeket, amikor is újra kiültethetjük azokat a szabadba.

petunia atteleltetese 02

Átteleltethető a petúnia dugványként?

Az első fagyok előtt 6-7 cm-es dugványokat készítve nagyszerűen átteleltethetjük a petúniát. A dugványok könnyen kigyökereznek, akár egy pohár vízben is. Nem árt tudnunk azonban, hogy a gyökerek idővel teljesen egymásba gabalyodhatnak, ha egy pohárba vagy üvegbe egynél több dugványt teszünk. Ezért, ha egyszerre több növényt is gyökereztetünk, jobb, ha kis méretű cserepekben tesszük azt.

A dugványok olyan könnyen gyökeret eresztenek, hogy nem kell lefednünk azokat vagy melegházban sort kerítenünk a műveletre. Mindössze távolítsuk el a dugványok alsó feléről a leveleket, majd dugjuk le 4-5 cm mélyen a földbe. A talajt nedvesen tartva a növény 2-3 héten belül gyökeret fejleszt.

Onnan fogjuk tudni, hogy a dugvány meggyökeresedett-e, hogy ellenáll, nem mozdul, ha óvatosan megpróbáljuk kihúzni. Miután a dugványok kigyökereztek, a cserepüket átköltöztethetjük egy napos ablakpárkányra. A tél folyamán nem lesz szükségük műtrágyázásra, ha jó minőségű, bolti ültetőkeverékbe ültetjük azokat. Ellenkező esetben alkalmanként kezeljük folyékony szobanövény-tápoldattal, és olyan gyakran öntözzük, hogy a földjük csak enyhén nyirkos legyen.

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR