Sok petúniát szeretnénk? Szaporítsuk magról!

Sok petúniát szeretnénk? Szaporítsuk magról!

Fényen csírázik.

A legtöbb hobbikertész kertészetekben, árudákban vásárolja a petúniát – tavasszal nehéz ellenállni a virágpompának. Akinek van türelme és szeretne spórolni, annak ajánljuk, hogy próbálkozzon magvetéssel, így ugyanis sokkal több növényt tud kevés költséggel előállítani.

Homokkal keverjük a magokat

Ahhoz, hogy a petúniánk a fagyosszentek elmúltával már virágba boruljon, február közepén el kel vetnünk a magokat. A legjobb, ha palántázó tálcába vetünk, tápanyagban szegény földbe. A magvetés sikeresebb, ha a parányi magokat száraz kvarchomokkal keverjük, majd egyenletesen eloszlatjuk az előkészített közegen és enyhén benyomkodjuk. Ne fedjük földdel a magvetést, a petúnia a fényen csírázik, viszont permetezzük be vízzel a földet. Ezután takarjuk le fóliával vagy átlátszó fedéllel. A növénynek sok fényre van szüksége a csírázási szakaszban. Az ideális hely világos és napos, a legjobb egy déli fekvésű ablakpárkány. Ha a hőmérséklet nem esik 20 °C alá, a petúnia magjai megbízhatóan csíráznak.

petuniat szaporitsuk magrol 02

Beindulnak a növénykék

Amint a második levélpár kifejlődik, itt az ideje óvatosan pikírozni a magoncokat, vigyázva a törékeny szárakra. Kb. 10 cm átmérőjű cserepekben növekedhetnek majd addig, amíg kiültetésre nem kerülnek. Nagyon fontos, hogy a további növekedés kiegyensúlyozott fény- és hőmérsékleti viszonyok mellett történjen, az enyhén felhős idő és a 15 °C körüli hőmérséklet az ideális. Ha túl melegen tartjuk őket, akkor hosszú, vékony hajtásokat fejlesztenek, kis halványzöld levelekkel, amelyek érzékenyek a gombabetegségekre.

Amikor a növénykék igazán beindulnak, kaphatnak egy adag nitrogéntartalmú, duplájára hígított, folyékony tápoldatot. Amikor májusban a balkonládába ültetjük a növényeket, először egy hétig még csak a szabadba tegyük a ládákat, de ne rögtön a tűző déli napsütésre. A növényeknek szükségük van erre a pár napra, hogy jól begyökeresedjenek, megerősödjenek és később jól bírják a szárazságot.

Magot is foghatunk a petúniánkról, ha nyáron begyűjtjük a megszáradt magtokokat és egy befőttesüvegbe téve az ablakpárkányra hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjanak. Amikor már annyira szárazak, hogy az ujjunk között könnyen tudjuk dörzsölgetni, akkor zárjuk le az üveget és tegyük hűvös, sötét, száraz helyre a következő évi szezonig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR