A petúnia mint konténeres növény? Így viseld gondját!

A petúnia mint konténeres növény? Így viseld gondját!

Aki megfogadja az alábbi 7 hasznos tanácsot, nem bánja meg: a legszínpompásabb, legdúsabban virágzó cserepes petúniája lesz, amiről eddig csak álmodni mert!

A petúnia kétségtelenül az egyik legnépszerűbb egynyári virág, amely cserépbe, növényládába, függő kosárba ültetve érzi a legjobban magát. A gondozása nem bonyolult, jól viseli még a nagy meleget is, de természetesen nem árt tudnunk a legalapvetőbb igényeiről. Íme tippjeink a petúnia gondozásához, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni ebből a kedves, üdítő látványt nyújtó virágból!

1. Imádja a napfényt

Ahhoz, hogy a petúnia minél gazdagabban virágozzon, naponta legalább 6 órányi zavartalan napsütésre van szüksége. Mivel tehát kedveli a meleg időjárást, a cserepes petúniánkat állítsuk napsütötte helyre.

petunia 7 tipp 01

2. Az öntözés elengedhetetlen

Bár a petúnia még az elégtelen öntözés okozta sokkból is képes felépülni, a konténeres petúnia pusztulásának fő oka rendszerint a túlöntözés. Ez az attraktív növény mérsékelt öntözést és enyhén nedves talajt igényel a nap folyamán. Öntözzük rendszeresen, de hagyjuk, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon, hogy ezzel is megelőzzük a gyökérzet rothadását.

3. Használjuk a megfelelő ültetőkeveréket

A petúnia cserépben való tartásához lényeges, hogy a keverék, amelybe ültettük, jó vízelvezető képességű legyen. A földmentes ültetőközeg a legideálisabb erre a célra. Ezt magunk is elkészíthetjük, de az üzletekben készen is kapható.

petunia 7 tipp 03

4. Tápanyagokkal segítsük a dús virágzást

Ha a petúnia tápanyagokkal való ellátásáról van szó, érdemes tudni, hogy nem éri be kevéssel. Alkalmazhatunk egyrészt lassan lebomló műtrágyát ültetéskor, de vízzel hígítandó, folyékony (összetételét tekintve 10-10-10 (NPK) arányú) tápoldattal is kezelhetjük kéthetente a növényt. Továbbá az ültetőkeverék tetejére egy réteg komposztot is szétteríthetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a cserepes petúniánk lombja hatalmas, ezzel szemben meglehetősen gyéren virágzik, ha egyáltalán hoz virágot, a megoldás, ha alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával kezeljük.

petunia 7 tipp 04

5. A hajtásvégeket csípjük vissza

Ha a petúniát növényárudában vásároltuk vagy átültetéssel hoztuk létre az új növényt, valamennyi hajtás csúcsát csípjük vissza 2-3 cm-rel, valamint távolítsuk el az összes virágot. Magról nevelt sokvirágú vagy nagyvirágú petúnia esetén a fiatal növényt - miután elérte a 15 cm-es magasságot - kis mértékben csípjük vissza, hogy elősegítsük az oldalhajtások kifejlődését. A kisvirágú petúnia nem igényel ilyen beavatkozást.

petunia 7 tipp 05

6. Az elhervadt virágokat távolítsuk el

Ez az egyik legalapvetőbb tudnivaló a petúnia gondozásával kapcsolatban. Az elhervadt, elszáradt virágokat szedegessük le, hogy a növény az erőforrásait a további virágzásra tudja fordítani. Fontos, hogy a sziromlevelek tövében elhelyezkezdő, a magkezdeményt rejtő magházat is eltávolítsuk.

7. Figyeljünk a kártevőkre

A leggyakoribb kerti kártevők, különösen a levéltetvek, a gyönyörűen virágzó petúniánkat is megtalálhatják. Tartsuk tehát szemmel a növényt, időnként vizsgáljuk meg a levelek fonákát. Ha ódzkodunk a vegyszerek használatától, a levéltetvekkel szemben hatékony biológiai növényvédő szereket is bevethetünk.

petunia 7 tipp 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR