Ráadásul a gyönyörű, színes vesszeiben és virágaiban már az első évben gyönyörködhetünk.
A februári hónap végére kezd el nyílni, a sült húsok és húspótló ételek kitűnő ízesítője a som.
Több faja, fajtája létezik. Híres somos vidék Zsennye, amely Vas megyében van vagy Császló, ahol még vad fajtáik is teremnek.
Ehető: a japán som, a húsos som, a csillag som, a kanadai som.
A somokat általában dísznövényként ültetik, de értékes ehető gyümölcsöt is terem, amit érdemes feldolgozni. Díszítőértékük szerint vannak a színes vesszőikkel és virágukkal, illetve a lomb színével díszítő fajták. Tarka levelű, és színes vesszőjű fajok is kaphatóak. Közéjük tartozik a legismertebb faj, a húsos som is, a többi hasonló jellegű som eléggé ritka.
Gyümölcstermesztésre a húsos somnak van a legnagyobb jelentősége. Vannak nagy gyümölcsű, sárga és piros termésű formái is. Meglehetősen igénytelen cserje. Ha lehetőségünk van rá, akkor meszes, laza, meleg talajba ültessük. Termése csak akkor lesz, ha napos helyre ültetjük.
Az éretlen termését érdemes sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva, a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.