Így pattannak ki elsőként a som sárga virágai

Így pattannak ki elsőként a som sárga virágai

Február óta duzzadnak a rügyek, hogy március elejére már teljes pompájukban tündökölhessenek. Fotósorozat a rügypattanástól az elvirágzásig.

A húsos som (Cornus mas)  gyümölcseinek tavalyi fejlődését a virágzástól az érésig már bemutattam néhány fényképen ebben a cikkben.

Fotók a rügypattanástól az elvirágzásig

Az idén viszont sikerült végigfotóznom a virágképződést. A som virágkezdeményei apró borsónyi, gömb alakú rügyekben telelnek át. A jellegzetes, gyakran zöld héjú vesszőkön ezek a gömböcskék már ősszel kifejlődnek, februárban kicsit megnőnek, normál borsónyira duzzadnak. A hajtórügyek, amelyekből majd a levelek és az új hajtások nőnek, alig észrevehetőek, sovány-hosszúkásak, és csak sokkal később ébredeznek majd.

A hidegtűrő rovarok azonnal rárepülnek

A virágrügy gömbök a még téliesen kopasz bokrokon lombelőzően március elején kipattantak, és már kilátszódott a sárga belsejük. Ami számomra is meglepetés volt, az a rügypikkelyek pelyhessége: ezt szabad szemmel eddig nem láttam, csak a kinagyított fényképen. Így utólag persze már logikus, hogy kell a fagyvédelem az ilyen korán virágzó növényeknek. Egy héttel később már kiszabadultak a rügyből a bimbók; olyanok voltak, mintha liliputi tulipánok lennének. Végül bekövetkezett a teljes virágzás, négyszirmú virágok négy porzószállal és középen a bibével. Itt is meglepett a virágkocsányok dús szőrözöttsége, amire a szakirodalom szövegében és egyébként kiváló rajzaiban sem találtam utalást. A virágzatok az ember számára nem illatosak, de élénk színükkel és nektárjukkal így is vonzzák a hidegtűrő rovarokat.

A korai időponthoz képest állítólag jó méhlegelők, bár nekem a fázósabb háziméheket nem sikerült megfigyelnem rajtuk. A természetes hazai flórában a som az egyik első rovarcsalogató fás növény, de a kertekben és parkokban a téli jázmin és a korai bangiták megelőzik, az aranycserje (Forsythia) többnyire együtt virágzik vele.

somrugy 02
Som zöld vesszeje februárban pattanó rügyekkel

somrugy 03
Som március elején pattanó borsónyi virágrügye

somrugy 04
Som március elején pattanó virágrügyei

somrugy 05
Som virágrügy pattanása oldalnézetben

somrugy 06
A som bimbói az első napon még apró tulipánoknak néznek ki

somrugy 07
Som majdnem teljes virágzásban

somrugy 08
Som teljes virágzásban

somrugy 09
Som virágok oldalnézetben

somrugy 10
Egyetlen som virág

somrugy 11
A som virágzás vége felé a szirmok visszahajlanak

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR