Som: a legkönnyebben szedhető erdei gyümölcs

Som: a legkönnyebben szedhető erdei gyümölcs

Nemcsak finom termése, de szuperkemény fája, gyönyörű virága és vesszeje és izgalmas története is van.

Miért könnyű hozzájutni a som gyümöcséhez?

A húsos som (Cornus mas)  a legkönnyebben hozzáférhető erdei gyümölcs, és persze a kertekben is gyakori. Egyrészt azért könnyű a hozzájutás, mert nem az erdő sűrűjében terem, hanem az erdőszélen, útmentén, napsütésben. A mély árnyékban lévő somok alig, vagy csak nagyon keveset teremnek.

Másrészt azért könnyű somhoz jutni, mert kis termetű a fája, inkább csak egy nagyobb bokor, azaz látjuk és elérjük a gyümölcsöket. Harmadrészt azért juthatunk egyszerűen a som gyümölcséhez, mert csak a már lepotyogott gyümölcsök az igazán érettek, a fáról szedettek nagyon fanyarak, legfeljebb csak a szomjazó túrázónak valók. Tehát érdemes lehajolni, és a mélybordó, puha szemeket fölszedni.

Sokaknak csalódás a gyümölcshúshoz képest igen nagy csontár (azaz a som magja), amit ki kell köpni, bár ínségesebb időkben a benne lévő két magot is ették, vagy pörkölve kávépótlónak használták. Ennek ellenére húsos somnak hívják, mert a másik hazai somnak, a veresgyűrű somnak sokkal kisebb a termése, és nem is ehető (nem húsos).

A som fája annyira kemény, hogy elsüllyed a vízben

A “Cornus” nemzetségnév szarv, agancs jelentésű, és állítólag a fája keménységére utal, ami számomra nem túl meggyőző magyarázat. De az tény, hogy a húsos som fája valóban kőkemény, tömör, elsüllyed a vízben, ma is kiváló szerszámnyél, a fából készült lovaskocsik idején küllőt, tengelyt, szeget készítettek belőle. Innen származik a “mas” fajnév, ami hímneműt jelent, szemben a puhább fájú, akkoriban még nőneműnek (Cornus femina)  nevezett veresgyűrű sommal (Cornus sanguinea), amely mai fajnevét az ősszel vörösre színeződő lombjáról és a télen messziről látszó vörös vesszeiről kapta.

A somé az egyik első tavaszi virág

A húsos som a természetes magyar táj egyik elsőnek virágzó fás növénye, apró sárga virágai lombfakadás előtt nyílnak, csalogatják a megporzó rovarokat. Ennek ellenére az egyes virágzatokból csak kevés termés lesz, ami így van jól, elférnek egymás mellett, és nagyobbra nőnek. A korai virágzástól a finom érett gyümölcsök augusztusi potyogásáig 150 nap telik el, de mivel a termés nem eltartható, ekkor kezdődik a feldolgozás.

Lekvár és pálinka

A somból készült lekvár és pálinka igazi csemege. A somfából készült vándorbot és fokos az előző évszázadokban a természetjáró ember jelképes szerszáma volt, ma már többnyire csak a falakat díszítő emlék. A som elterjedtségére és korábban nagyrabecsült értékeire utal a számos somhegyünk, somlónk, somlyónk, somosunk.

som legkonnyebben szedheto 02
Som kora tavaszi, lombelőző virágzása

som legkonnyebben szedheto 03
Som virágzata sziromhullás után

som legkonnyebben szedheto 04
Som kötődés után, borsónyi gyümölcsökkel

som legkonnyebben szedheto 05
Som növekvő nagy gyümölcsökkel

som legkonnyebben szedheto 06
Som érettnek látszó, de még nagyon fanyar gyümölcsei

som legkonnyebben szedheto 07
Sajnos csak a lehullott som, ami biztosan érett

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR