Mire jó a húsos som?

Mire jó a húsos som?

Van még, aki még nem evett somlekvárt vagy nem ivott sompálinkát? Nem sétált a fájából készült sétapálcával? Na, akkor nekik szól ez a somos összefoglaló.

Az ember már régóta fogyasztja a húsos som (Cornus mas) gyümölcseit, használja kemény fáját szerszámnyélnek, fegyvernyélnek, botnak.

Érik

Németül Kornelkirsche a neve, melynek első része a latin cornus (=szarv, szaru) szóból ered, mert annyira kemény a fája. A második rész a gyümölcs küllemére utal, mert messziről a cseresznyére emlékeztet, bár eléggé ovális. Egyébként nevezik Hartriegelnek is. A francia neve is latin eredetű; cornouiller male-nek nevezik.

A termés angol elnevezése a némethez hasonló: Cornelian cherry. A növényt egyszerűen csak cornelnek nevezik.

ELSŐ A GYÜMÖLCSFÁK KÖZÖTT

A húsos som jellemzője, hogy nagyon korán virágzik; már február-márciusban aranysárga virágokat hoz. Erős fává nő, de sűrű bokorrá is nevelhető. A meszes talajt kedveli. A kicsi, sötétpiros termést hozó példányok a nagygyümölcsű, nemes fajták porzójaként szolgálnak.

Van sárga gyümölcsű, és körte formájú gyümölcsöt termő változata is. Az utóbbi az Őszi tűz nevet kapta felfedezőjétől, Schmidt Gábortól. Ismert fajtái a Jolico,  Reichtragende Selektion, Titus, és a Devin. Magyorországi tájfajtái a Császlói, mely Szatmárban és a Nyírségben honos, és a Szadai (Szada község Gödöllő közelében található).

Szaporítják dugványozással, bujtással, sarjak leválasztásával, szemzéssel. Magvetéssel is szaporítható, bár a mag csak a második évben kel ki, addig rétegezni kell.

Jolico fajta: hármoszor nagyobb termés

Szelekció eredménye, melyet Ausztriában végeztek. Bőséggel termi nagy gyümölcseit, melyek 24-30 mm hosszúak, 13-20 mm átmérőjűek. Súlyuk 5,6 g/db. Ez azt jelenti, hogy háromszor nagyobbak, mint a vad fajta. A gyümölcs súlyának 10 %-át teszi ki a mag súlya, ez a vad gyümölcsnél 16 %. Cukortartalma 14 %, míg a vad fajtánál csak 9 %.

MIRE JÓ A GYÜMÖLCSE?

Július-augusztusban érleli gyümölcseit. Lassan fordul termőre, az érési időszak 6 hétig is elhúzódik. Ugyanakkor csak 3-4 nap áll rendelkezésre a betakarításhoz, mert potyog. Amikor az első termések érettek, akkor a többi még félig zöld. Csak a teljesen érett termés jó ízű.

Szüret

Készítenek belőle ízletes gyümölcslevet, likőrt, lekvárt is, bár a boltokban kevéssé ismert. Viszonylag kis hosszúkás csonthéjas magja van, ezért kíméletesen kell zúzni, egyébként a csonthéj széttöredezik.

Hogyan készül a somból pálinka?

A zúzás után a gyümölcsöket erjeszteni kell 3-4 hétig, azután lepárolható. Az erjesztés során gondosan kell zárni, egyébként penészréteg alakul ki a felszínén. Egy hektoliter vadon termett somcefréből 4-5 liter pálinka lesz. A nemes fajtáknál magasabb kihozatalra lehet számítani, mert kisebb a mag/hús arány, és nagyobb a gyümölcs cukortartalma. Így 7-8 liter pálinkára is elég egy hektoliter cefre.

Az ízek gazdagítására a hozzá adható elixír alkotórészei (forrás: www.zauser.at): mandula, bodzavirág, méz, kakaó, szárított banán, kömény, vadgesztenye, csicsóka, vöröshere-nektár, édesgyökér, menta, széna.

Somból chutney-t!

A chutney indiai eredetű lekvár, mely húsok mellé kiváló kiegészítő; fogyasztása hasonlít az áfonyalekváréra. Íme a somból készített chutney receptje:

1 kg som gyümölcs
1 liter vörösbor
annyi zselés cukor, mint amennyi a passzírozott gyümölcs lesz
1 evőkanál gyömbérpor
½ teáskanál szerecsendió-virág őrölve
1 evőkanál narancshéj finomra vágva
1 evőkanál citromhéj finomra vágva

Forraljuk össze a gyümölcsöket és a bort. Törjük össze és passzírozzuk át. Az átpasszírozott gyümölcshöz adjunk ugyanannyi súlyú zselés cukrot. Adjuk hozzá a gyömbért, a szerecsendió-virágot, valamint a narancs- és citromhéjat. Főzzük össze, mint a gyümölcskocsonyát szokás, töltsük üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Különlegesen finom ízű, jól illik a leveshúshoz, a hideg húsokhoz és a vadhúsokhoz.

Na, ki szeretne somot a kertjébe?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR