Illóolajok és aromaterápia: 15 tipp az induláshoz

Illóolajok és aromaterápia: 15 tipp az induláshoz

Bemutatjuk a leggyakoribb növényi illóolajokat és az otthoni elkészítésük, alkalmazásuk módját.

Az aromaterápia, mint gyógyászati kifejezés az 1920-as évek újítása, ami a gyógyeljárások az illóolajos növények és illóolajok használatán alapul. Általában higított szeszes vagy olajos kivonatát fogyasztjuk, vagy kenőcsbe keverve bemasszírozhatjuk. Gyermekeknél 5-7 éves korig ellenjavallt közvetlen belső használata.

Mint sok minden mást, az egyes illatokat is gyakran hamisítják: ügyes kémikusok szintetikus úton elegyítenek illékony vegyületeket. Hátránya az, hogy a mesterségesen előállított olajokkal szemben sokkal gyakoribbak a túlérzékenységi (allergiás) reakciók, mint a természetes illóolajokkal szemben. Cserébe viszont sokkal olcsóbban előállíthatók, ami azért határozottan előny.

Elszánt állatvédők és vegetáriánusok viszonyát a természetes illóolajokhoz kissé talán megváltoztatja a tény, hogy néhány növényből csak sertészsír segítségével nyerhető ki az illóolaj. Az eljárás lényege, hogy az illóolajat tartalmazó növényi részt 1-2 mm vastag sertészsír réteggel takarják, majd a zsír által felvett olajat alkohollal kivonják és elválasztják.

Az illóolajokat a párologtatáson kívül még számos formában alkalmazhatjuk.

15 üdítő tipp a mindennapokhoz:

1. A fáradt és fájó izmok esetén vagy ízületi gyulladáskor sokat segíthet, ha egy rész fahéj, zsálya és bazsalikom illóolajat összekeverünk 4 rész mandulaolajjal és bemasszírozzuk a kényes pontokat.

Az illóolaj a bőrön keresztül masszázs segítségével könnyen felszívódik a szervezetbe, és hamar kifejti gyógyhatását. A hatás még jobb, ha megkérünk valakit egy alapos masszázsra, persze csak gyógyászati célból.

2. Fejfájásunkat enyhíthetjük, ha nyakszirtünkre pár csepp rozmaring- vagy levendulaolajat csöppentünk, majd alaposan bemasszírozzuk.

Rozmaring

3. Ha kicsit odakozmált a tej, vagy erősen gyorsétkezde-jellegű szagok uralkodnak a konyhában, akkor érdemes a szellőztetés mellett pár csepp szegfűszegolajat a forró tűzhelyre cseppenteni. A párolgó olaj oxigénmolekulákhoz kötődik, ami az orrunkon keresztül a véráramba jut és így azt hisszük, hogy nincs is büdös.

4. Ha vizsgaidőszakban szervezetünk rezisztens lesz a koffeinnel szemben, ám az előmenetel szempontjából áldásos lenne az ébrenlét és a friss szellem, akkor érdemes kipróbálni a rozmaringolajos inhalálást, mert elvileg fokozza az éberséget és stimulálja a memóriát. Ha netán mégsem, akkor sem vesztettünk semmit.

5. Ronda szemölcs esetén remek lehet a citromos illóolajas kezelés, minden nap, közvetlenül a szemölcsre. Ha nem hoz eredményt, akkor azért látogassunk meg egy bőrgyógyászt.

6. Ha kicsit duhajabbra sikeredett az este, akkor a belsőleg ható népi gyógymódok mellett kiegészítő terápiaként alkalmazzunk illóolajokat: a boróka, cédrus, grapefruit, levendula, rozmaring és a citrom aromája csökkenti a másnaposság kellemetlen tüneteit. Cseppents 6-8 cseppet egy kanál mézbe és keverd a fürdővizedbe.

7. Eukaliptuszolajjal akár fürödhetünk is, nyáron hűsít, télen pedig megvéd a kórokozóktól.

8. Megfázáskor két orrfújás között, alternatív gyógymódként, ördögűző jelleggel menj körbe a lakásban, mormolj pár varázsigét és cseppents kakukkfűolajat a radiátorra, cserépkályhára, mert elűzi a baktériumokat. Mivel az illóolaj-molekulák hőérzékenyek, magasabb hőmérsékleten gyorsabban párolognak, ezáltal intenzívebben fejtik ki hatásukat.

9. Fél pohár víz és egy csepp borsmentaolaj keverékével gargalizálj, ha kapar a torkod.

10. Ha a falkaparás nem segít a fogfájáson, akkor cseppentsünk jégkockára kamillaolajat, ezt rakjuk bele egy mosdókesztyűbe, a csomagot pedig nyomjuk a fájó pontra, persze csak érzéssel. Ez is jobb, mint a semmi, ha mást nem, legalább hűsít.

Kamilla

11. Ha a párnánkat illatosítjuk kamilla-, levendula- vagy narancsolajjal, békés álmunk lesz még egy brutális horrorfilm vagy az esti híradó után is.

12. Ha már rávettük magunkat a hűtő, fagyasztó vagy a sütő kisikálására, akkor az utolsó öblítő vízbe tegyünk citrus- vagy bergamottolajat, mert ezzel jó időre távol tartjuk a kellemetlen szagokat.

13. Elvileg a legyek és a szúnyogok nem csípik a levendula és a citromfű szagát, és az ablakkeretre fújva csökkenthetjük a berepülő egyedek számát. Mondjuk azért én nem erre alapoznám a szúnyogmentes éjszakát, de végső eszközként feltétlenül kipróbálandó.

14. Ha vendégségben már nem merjük levetni a cipőnket, akkor itt az ideje egy kis illóolajas kezelésnek: cipőnket felfrissíthetjük, ha gólyaorr (geranium) vagy citrom illóolajjal átitatott vattát rejtünk a belsejébe éjszakára.

15. Ha a kutya nagyon vakarózik és tartunk a nagymértékű bolhainváziótól, akkor némi illóolaj körültekintő adagolásával természetes bolhaűzőt készíthetünk kedvenceink számára: itassunk át egy darabka kordbársony anyagot csombormenta- vagy teafaolajjal, tekerjük be egy papírzsepivel, majd illesszük a kutya nyakához minél közelebb. Ha élősködőűzőként nem is vesszük sok hasznát, feltétlenül szórakoztató perceket fog okozni a látvány, ahogy az eb minden igyekezetével azon lesz, hogy mielőbb megszabaduljon a szagos csomagtól.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR