Illatos ternye: ehető szőnyegnövényt a kertbe

Illatos ternye: ehető szőnyegnövényt a kertbe

Az apró virágaival díszítő és mézes illatot árasztó ternye szőnyeggé nő össze a talaj felszínén. Különleges tulajdonsága, hogy ehető, így mustáros ízű leveleivel a salátákat is ízesíthetjük.

Senkit ne tévesszen meg az illatos ternye (más néven mézvirág, mézike) bájosan törékeny megjelenése. Ez az apró virágú egynyári talajtakaró, amely igen sok kertben megtalálható, első pillantásra gyöngének tűnhet, de egykor úgy hitték, ereje még a veszett állatok harapását is gyógyítja. Egyes feljegyzések szerint a mágia és boszorkányság világában a düh lecsillapítására, a lelki béke és egyensúly helyreállítására használták.

illatos ternye 02

illatos ternye 03

Mézes illat

Amit egyébként nem is nehéz elhinni. Elég egy szippantás a lágy, mézédes illatból, és máris elönt bennünket valami megmagyarázhatatlan nyugalom. Önkéntelenül is jókedvre derülünk a pici virágok láttán, amelyek akár hónapokig is dús fürtökben nyílnak gyakorlatilag mindenféle külső beavatkozás, segítség nélkül.

illatos ternye 04

illatos ternye 09

Ideális szegély- vagy szőnyegnövény

Függetlenül attól, hogy cserépben, balkonládában tartjuk-e vagy kiültetjük a kertbe, az illatos ternye otthon érzi magát a fűszerkertben, sziklakertben vagy akár a veteményes szélén is. Macskamenta, levendula, zsálya, hagymás növények vagy rózsa társaságában szintén pompásan mutat. Illatának köszönhetően a hasznos rovarok (amelyek a csúnya, rossz, káros társaikat fogyasztják) kifejezetten kedvelik.

illatos ternye 06

illatos ternye 07

Az illatos ternye ehető!

Az illatos ternye kevéssé ismert, de annál nagyszerűbb tulajdonsága, hogy az ehető növények sorát gyarapítja: lévén a mustár rokona, virágai és levelei kellemesen fűszeres, csípős ízűek, amelyek a különböző salátákban remekül érvényesülnek.

illatos ternye 08

illatos ternye 05

Gondozása

Napos vagy félárnyékos helyre ültetve sokáig gyönyörködhetünk virágaiban. A fehértől a sötét liláig számos színváltozata ismert. Talajban nem válogatós, mérsékelt öntözést igényel. Elősegíthetjük az újabb virágzást, ha az elvirágzott virágokat eltávolítjuk. Magról viszonylag könnyen tovább szaporodik.

illatos ternye 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR