Imádkozó sáska, a kert univerzális ragadozója

Imádkozó sáska, a kert univerzális ragadozója

Hatalmas étvágyával és vérmes természetével az ájtatos manó a kertész barátja lesz, ugyanis szinte minden kártevőre van étvágya.

Az imádkozó sáska vagy ájtatos manó (Mantis religiosa) karcsú, zöldes színű rovar, amely kedvező körülmények között gyakori vendég a kertekben.

Segítségükkel természetes, biológiai növényvédelmet valósíthatunk meg. A fiatal lárvák levéltetvekkel táplálkoznak. A kifejlett rovar ragadozó életmódot folytat: káros és hasznos rovarokra egyaránt vadászik.

Omnom

Az imádkozó sáska feltűnő megjelenésű rovar. A kifejlett egyed ujjnyi hosszúságúra is megnőhet, apró, háromszög alakú fejét a rá oly jellemző módon forgatja körbe megnyúlt, karcsú testén. Igen nehéz észrevenni, hacsak meg nem mozdul. Kiválóan beleolvad a környezetébe, ez köszönhető színének, valamint annak, hogy képes teljesen mozdulatlan maradni, amíg a zsákmányára várakozik.

Kevésbé közismert tény, hogy a zengőlegyekhez és a katicabogarakhoz hasonlóan a kertészeknek nagy segítséget nyújt abban, hogy hatékonyan pusztítja a lárvákat, petéket, illetve számos kifejlett kerti kártevőt. Az imádkozó sáska fiatal lárvái mohón felfalják a levéltetveket, valamint a hernyók tojásait.

A kifejlett egyedek univerzális ragadozókként ismertek. Ez azt jelenti, hogy az imádkozó sáska az egyik percben akár katicabogarat is elejthet, míg a másikban egy káposztalepke hernyójával végez. Ez a különleges rovar tehát egyfajta kettős viszonyban áll a kertészekkel. Tevékenységét azonban mégis megéri elősegíteni, mivel azon ragadozók egyike, amely éjjelente olyan lepkéket fogyaszt, amelyek a petéiket a kerti növényekre rakják le. A kikelt hernyók pedig károsítják, megrágják a növény leveleit. A kifejlett imádkozó sáska irtja továbbá a különböző poloskákat, például a zöld vándorpoloskát, a legyeket, a szúnyogokat és a csótányokat.

Ősszel a nőstények lerakják tojásaikat, amelyeket egy védőburok fed. Ezeket gyakran láthatjuk bokrok ágain, falak repedéseiben, fák hasadékaiban. A tojások tavasszal kikelnek, és az apró, éhes, nagy étvágyú lárvák készen állnak a szaftos levéltetvek fogyasztására.

Hogyan tudunk imádkozó sáskákat csalogatni a kertünkbe?

Kerüljük a kémiai növényvédő szerek használatát, mivel azok képesek kiirtani az imádkozó sáska és lárvái egész generációit, és újbóli megjelenésük hosszú időt vehet igénybe. A kártevők ellenben sokkal gyorsabban megtelepednek újra a kertben, és ekkor szövetségesek nélkül maradunk, akik kisegíthetnének a bajban. A kártevők elleni biológiai védekezés lényeges eleme a türelem; amikor kártevők ütik fel a fejüket, a ragadozók máris készenlétben állnak, hogy lecsapjanak rájuk.

Szép a kilátás

Ha a fákat és bokrokat metsszük, vagy a tél beállta előtt rendbe tesszük a kertet, mindig figyeljünk a tojásokra. Ha lemetszett ágon találjuk meg azokat, ültessük el az ágat. Ügyeljünk arra, hogy a tojások ne a földön heverjenek, mivel biztosak lehetünk abban, hogy a hangyák gyors úton el fogják takarítani azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR