Immunrendszer-erősítés a kert kincseivel: a gyógyteáktól a zöldséges húslevesig

Immunrendszer-erősítés a kert kincseivel: a gyógyteáktól a zöldséges húslevesig

Legyen strapabíróbb a szervezeted!

Bár a tavasz hagyományosan már nem az immunrendszer erősítésének időszaka, most kivételes a helyzet: a pandémia idején igyekszünk a lehető legjobb állapotba hozni a védekezőrendszerünket.

Nézzük, milyen növények lehetnek a segítségünkre!

A gyömbér igazi „csodaszer”

Gyömbért nem csak a zöldségesnél vagy a szupermarketben szerezhetünk be, de akár magunk is nevelgethetünk otthon szobanövényként. A gyömbér igazi „csodaszer”, gazdag C-vitaminban, káliumban, foszforban, vasban és magnéziumban, emellett antibakteriális és köptető hatással is bír. Készülhet belőle finom tea: a friss, hámozott gyömbérre öntsünk egy liter forrásban lévő vizet, majd egy nap alatt kortyolgassuk el a főzetet. Tehetjük a gyömbért szószokba és levesekbe is! Nagyon finom és egészséges gyömbéritalt is készíthetünk belőle, ehhez 100 g gyömbérre lesz szükségünk, amihez 3 citrom levét adjuk, majd ízesítsük mézzel. Tegyük az egészet egy mixerbe és turmixoljuk össze. Ezt követően rakjuk jól zárható üvegbe, tároljuk a hűtőben és minden nap igyunk meg belőle egy kicsit (adhatunk hozzá fokhagymát is, amennyiben nem zavar minket annak jellegzetes illata).

immunrendszer erosites kert 02

Tankoljunk fel D-vitaminból!

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, viszont a testünk nem jut belőle elegendő mennyiséghez a táplálékon keresztül. Ugyanakkor képes termelni, ha a napfény „segít” neki. Különösen télen jelentkezhet a D-vitamin hiány (no meg karantén idején), amikor kevesebb időt töltünk a szabadban. A D-vitamin elengedhetetlen az izmok megfelelő működéséhez, támogatja a bélműködésünket, biztosítja a kalcium felszívódását a csontokban, fogakban és erősíti az immunrendszerünket is. Ezért szellőztessünk gyakran, engedjük be a napfényt az otthonunkba és még hideg napokon is levegőzzünk a saját kertünkben!

immunrendszer erosites kert 03

Aludjunk eleget

Az alvás ideje alatt van a testünknek lehetősége regenerálódni, ezért a pihenés nagyon fontos. Amennyiben gondjaink vannak az alvással, annak minőségével, vagy nem tudunk álomba szenderülni, fogyasszunk gyógyteákat: például a levendula és a valeriána is nyugtató hatású. Fontos, hogy a hálónk levegője is tiszta legyen, ehhez pedig ajánlatos levegőtisztító növényeket helyeznünk a szobába.

immunrendszer erosites kert 04

A nagyi húslevese

A húsleves egy jól ismert gyógyszer a nagymama konyhájából. Gazdagítsuk sok-sok zöldséggel: kerülhet bele sárgarépa, zeller, hagyma a veremből (később majd a kertből). Tudjuk azt is, hogy a kínai tradicionális orvoslás is jelentős szerepet tulajdonít a különféle leveseknek a megfázás elleni védekezésben (bár, tegyük hozzá, hogy éppen akkor ajánlják, amikor már túl vagyunk a nehezén, és javul az állapotunk!). Ne várjunk azonban csodákat, ezek az ételek vitaminnal látnak el, és javítják a közérzetünket, de nem fognak súlyos betegségeket meggyógyítani.

immunrendszer erosites kert 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR