Nevelgessünk saját gyógynövénykertecskét betegségűző teának!

Nevelgessünk saját gyógynövénykertecskét betegségűző teának!

Gyógyteák időszaka.

Gyógyteák nélkül elképzelhetetlen az őszi-téli időszak, nem csak a légúti-megfázásos betegségek esetén kortyolgathatjuk őket, de megelőzésképp is, immunerősítésre, roborálásra. Ültessünk saját kis gyógynövénykertecskét – ha nincs kertünk, akkor a teraszon, balkonon is nevelhetjük dézsában, cserépben a növényeket, sőt akár a konyhai ablakpárkányban is próbálkozhatunk.

A gyógynövények hatásáról általában több évszázados tapasztalatok állnak rendelkezésünkre. Már nagyanyáink, ükanyáink is alkalmazták, ismerték a gyógynövényeket, nagy kincset értek abban az időben, amikor a modern gyógyszerek még nem léteztek.

Az alábbi gyógynövényekből mindenképp érdemes ültetnünk a saját kertünkbe:

Zsálya

Amennyiben köhögéstől, rekedtségtől szenvedünk, a zsálya enyhíti a tüneteket. Jó hatással van a nyálkahártyák egészségére, segít nekik a vírusok elleni harcban. A zsálya a meleg, napos helyet kedveli.

sajat gyogynovenykertecske 02

Bíbor kasvirág

Kiváló immunerősítő, már megelőzésként is érdemes kortyolgatni. Gyulladásgátló hatással rendelkezik, emellett növeli a szervezet védekező fehérvérsejtjeinek számát. Lehetőleg napos helyre, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

sajat gyogynovenykertecske 03

Lándzsás útifű

Ez a növény egy aukubin nevű növényi anyagot tartalmaz, amely egyfajta természetes antibiotikum. A gyógynövényből készült teát köhögés esetén is kortyolgassuk, enyhíti a torok és a hörgők irritációját. Napos, ugyanakkor nedves helyet igényel.

sajat gyogynovenykertecske 04

Citromfű

Magas illóolajtartalmú, kellemes illatú növény, amely enyhíti a szorongást, javítja a hangulatot, megnyugtat. A friss, vagy szárított levelekből készült tea a bél izmait ellazítva teltségérzetet biztosít. Ideális hely számára a napos-félárnyékos terület, ahol zavartalanul tud terjedni.

sajat gyogynovenykertecske 05

Orvosi székfű

A kamilla virágzatából készült tea jól ismert gyulladásgátló, görcsoldó és nyugtató, antibakteriális hatása miatt. Ellazítja a feszült izmokat, segítség a gyomor-bél problémák esetén. Meleg, napos helyet, tápanyagban gazdag földet igényel a kertben.

sajat gyogynovenykertecske 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR