A pillangóborsóból készült tea természetes módon ilyen mélykék színű

A pillangóborsóból készült tea természetes módon ilyen mélykék színű

Gyógyhatású virágok.

Semmi mesterséges színezék, semmi Photoshop-trükk! A pillangóborsó virágából készült teának valóban ilyen hihetetlenül mélykék színe van. Sőt, a keveréktől függően akár lila vagy piros italt is készíthetünk belőle.

 

A pillangóborsó tea Amerikában már ismertebb ital, mint nálunk. Ázsiában része az ájurvédikus gyógyászatnak, a stressz és a depresszió ellen isszák, de úgy tartják, hogy fájdalomcsillapító, görcsoldó és pozitív energizáló hatással is bír. Sőt, erősíti a bőrt és a hajat, késlelteti az őszülést és az öregedést.

pillangoborso tea 03

A kék tea a pillangóborsó (Clitoria ternatea)  virágából készül. A hüvelyes kúszónövény a trópusi, szubtrópusi területeken világszerte elterjedt, gyorsan nő az erdők aljnövényzetében élő fásszárúakon. Amellett, hogy tea készül belőle, természetes ételszínezékként is használják, de dísznövényként is ülteti. Fiatal, zsenge hüvelyei is ehetőek.

pillangoborso tea 04

A teához kora reggel kell a kék virágot begyűjtenünk, majd a napon megszárítanunk. Csészénként 5-10 virágot öntsünk le forró vízzel, majd hagyjuk állni 5-8 percig. Kész is a kobaltkék tea!

pillangoborso tea 05

A koffeinmentes tea íze a fekete vagy zöld teára emlékeztet. Ázsiában cukorral vagy mézzel édesítik, és naranccsal vagy indiai citromfűvel ízesítik.

Frissítő nyári italt is készíthetünk, amennyiben hagyjuk a teát kihűlni, majd ízesítőként például kókuszszirupot vagy mentát adunk hozzá. A hihetetlenül kék ital jegestea, smoothie vagy koktél készítéséhez is ajánlható. Fogyaszthatjuk tejjel és jégkockákkal keverve.

Lenyűgöző varázslatot érhetünk el, ha a kék teába némi citromlevet csavarunk – lilára vagy rózsaszínre színeződik az ital. Világospiros árnyalathoz a citrom helyett rózsaszín hibiszkuszvirágot használjunk. Ásványvízzel keverve pedig szürkévé válik a tea. A mágikus színváltás mögött egyszerű magyarázat áll: az ital pH-ja befolyásolja a színt.

pillangoborso tea 06

A pillangóborsó teát online shopokban vagy széles választékkal rendelkező teaszaküzletben tudjuk beszerezni.

Online vásárlás:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR