Íme a citromfűből készült finom tea titka

Íme a citromfűből készült finom tea titka

Ha szereted a citromfű illatát, akkor a teáját is biztosan értékelni fogod. A hobbikert.hu bemutatja, hogyan főzhetsz a friss levelekből különlegesen finomat. Ha pedig még nincs citromfüved, megmutatjuk, hogyan tehetsz rá szert.

A kerttel együtt örököltünk egy kisebb bokornyi citromfüvet (hivatalos latin nevén Melissa officinalist). Megfigyeltük aztán, hogy a kellemes, citromra emlékeztető illatú évelő minden évben egyre nagyobb területet hódít meg magának az ágyásban. Így hát alapos tudományos mérlegelés után besoroltuk a "kiirtani sem lehet" osztályba.

 citromfutea 01

Hogy korlátlan gyarapodásának mégis valahogy gátat vessünk, hamar rászoktunk a citromfűtea fogyasztására. Messze nem jártunk vele rosszul: az enyhén csipkézett, selymesen szőrös levelekből készített tea nagyon finom! Magában is pompás, de akik a kifejezetten édes ízeket kedvelik, mézet is tehetnek bele.

A citromfűtea elkészítése igen egyszerű:

Szedjünk egy kis csokor citromfüvet és öblítsük le hideg vízzel.

citromfutea 03

citromfutea 04

Csipkedjük le a szárakról a leveleket.

citromfutea 05

citromfutea 06

Vágjuk a leveleket csíkokra vagy tépkedjük darabokra és öntsük le kb. 4 csészényi forró vízzel. Fogyasztás előtt hagyjuk állni 8-10 percet.

citromfutea 07

citromfutea 08

citromfutea 14

citromfutea 15

citromfutea 18

citromfutea 16

A citromfű mint gyógynövény

Az íze mellett a citromfű mint gyógynövény jó tulajdonságai közül is fontos kiemelni néhányat: egészséges, mivel serkenti az emésztést, vírusölő, nyugtató, görcsoldó hatású. Álmatlanság, fejfájás esetén is eredményesen alkalmazható. Számon tartják továbbá szélhajtó és epeműködést serkentő hatása miatt is. Fűszerként a konyhában számtalan felhasználási módja ismert.

citromfutea 19

A növényről magáról érdemes még tudni, hogy a meleg, napos helyet kedveli, és kert híján az erkélyen cserépben, balkonládában, de akár egy kellően világos konyhaablakban is sikerrel nevelhető.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR