Impozáns virágok, sudár termet – ilyen a pompás titónia

Impozáns virágok, sudár termet – ilyen a pompás titónia

Íme egy magas, dekoratív egynyári virág, amellyel felidézhetjük a régimódi falusi kertek elfeledettnek hitt hangulatát.

Az őszirózsafélék családjába tartozó pompás titónia (Tithonia rotundifolia) Mexikóban, illetve Észak-Amerika melegebb, csapadékosabb területein őshonos egynyári növény. A nyár közepétől hozza narancssárga, sárga vagy élénkvörös, dáliaszerű virágait. Nem csupán virágai, de nagy, sötétzöld levelei is szépen díszítik a kertet. Magassága elérheti a 100-120 cm-t, szélessége a 30-60 cm-t mindössze néhány hét leforgása alatt.

pompas titonia 02
Alejandro Bayer Tamayo

Jellemzői

Stabil felépítés, merev szárak, élénk színű virágok, bársonyos tapintású szirmok, erőteljes növekedés jellemzi a pompás titóniát. A virágok átmérője kb. 7 cm. A kertbe vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Nyáron, illetve kora ősszel virágzik. Ideális térhatárolónak, illetve virágágyak háttérnövényének, az alacsonyabb fajták szegélynövénynek; a 'Torch' elnevezésű változat vágott virágnak is kiváló.

pompas titonia 03
Alejandro Bayer Tamayo

Gondozása

A növény igénytelennek mondható, gondozása során rendszerint nem merülnek fel különösebb problémák. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban közepesen gazdag talajt és napos fekvést igényel. Szükség szerint karózzuk ki, és óvjuk a szokatlanul erős széllökésektől is. Meleg, napsütéses időben fejlődik a legjobban. Mind a magas hőmérsékletet, mind a szárazságot jól tűri. Ha az elnyílt virágfejeket lecsípjük, ezzel újabb virágzásra késztetjük a növényt.

pompas titonia 04
Alejandro Bayer Tamayo

Szaporítása

Az utolsó fagyok előtt 4-6 héttel, beltérben kezdjük meg a magvetést. A palántákat a fagyveszély elmúltával ültessük ki. Másik lehetőségként a magokat késő tavasszal közvetlenül szabadföldbe is vethetjük. Ügyeljünk arra, hogy a palántákat ne károsítsa a hideg.

Kártevői

A házas és meztelencsigák jelenthetnek időnként problémát, más, különösebben komoly kártevővel nem kell számolnunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR