Mikor vessük el az egynyári virágokat?

Mikor vessük el az egynyári virágokat?

Minden virágnak megvan a maga ideje, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat róluk.

Kiskertünk hálás növényei az egynyári virágok. Legtöbbjük a vetés évében folyamatosan virágzik, majd ősszel elhal.

A lassúbb fejlődésűeket már január-februárban szoktuk vetni, mert virágzásuk csak vetéstől számított május-júniusban hónapban következik be. Gyors fejlődésűeket elegendő áprilisban szaporítani, mert 2-3 hónap múlva már nyílnak.

A szaporítás helyét a növények fejlődése, hőigénye és gyökérzete határozza meg. A melegkedvelő és lassú fejlődésű egynyáriakat előneveljük. A karógyökeret fejlesztő és gyors fejlődésű egynyáriakat állandó helyükre vetjük. Az állandó vetés ideje március-április és néhány hidegtűrő egynyári esetében november.

egynyari viragok vetese 01

Az egyes fajokat a következők szerint vessük:

Langyos-ágyba: kenderpakócs, tarajos magyarparéj, oroszlánszáj, bíborka, szalmarózsa, nebáncsvirág, kerti viola, petúnia, kerti vasfű, keskenylevelű rézvirág.

egynyari viragok vetese 02

Szabadföldi palántaágyba: kerti őszirózsa, bársonyvirág.

egynyari viragok vetese 04

egynyari viragok vetese 07

Állandó helyre márciusban: kerti búzavirág, klárika, tarka szépecske, magas szarkaláb, kerti fátyolvirág, örökzöld tatárvirág, kerti seprőfű.

egynyari viragok vetese 05

A langyos ágyba vetjük a gyorsan fejlődő, dús gyökérzetű, átültetést tűrő egynyáriakat.

Legmegfelelőbb hely: langyos és hidegágy, veranda, ablak. Az átültetést nem tűrő, karógyökerű növények magját gyorsabb virágzás céljából tápkockába vagy cserépbe tesszük, így sértetlen földlabdával kerülhet kiültetésre.

A szabadföldi palántaágyba csak gyors fejlődésű növényeket vessünk, kimélyített palántaágyat készítsünk számukra, hogy a palántákat az esetleges késői fagyoktól takarással megvédhessük.

Állandó helyükre vetjük az átültetést nehezen vagy egyáltalán nem tűrő karógyökerű egynyáriakat. Gazdaságos és olcsó nevelési mód.

egynyari viragok vetese 06

Fészekbe vetjük a nagy térállást igénylő növények magvát, mint például a mályvarózsát, ricinust.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR