Hogyan ültessük az egynyári, kétnyári és évelő virágot?

Hogyan ültessük az egynyári, kétnyári és évelő virágot?

Mindegyiknek más ültetésre és gondozásra van szüksége, ezért érdemes megismerni az igényeiket.

Évelő, egynyári és kétnyári virágok: mind különféle ültetési módszert és gondozást igényelnek. Most tegyük tisztába a különlegesen hangzó fogalmakat, így nem keverjük majd a szezont a fazonnal! Helybe vetés, edzés és hajtatás... De, hogy kerül az alumíniumfólia a képbe?

A magról nevelt dísznövények (nyári virágok, díszpázsitok) főleg az egynyári vagy kétnyári dísznövények.

Egynyári növények

Tavasszal ültetjük, azután néhány hónapig fejlődnek és virágoznak, majd lehullanak. Bizonyára mindenki ültetett már egyszer büdöskét vagy bársonyvirágot. Egyszerűen nevelhető, miután ugyanoda ültethető, ahol később virágzik. Ezt helybe ültetésnek hívjuk.

egynyari ketnyari evelo 01

Sok fajta több meleget igényel a gyors csírázáshoz, ezért  jobb szobahőmérsékleten ültetni. Ezt már valamivel korábban végezzük el, hogy ez által hamarabb kiültethetők legyenek, és májusban már hozzanak virágot. Ezt az eljárást nevezzük palántázásnak.

Mindenféle hasznos segédeszköz, mint pl. hajtató láda az ablakpárkányra, tőzegcserepek és hasonlók állnak ehhez rendelkezésre. Apró magokat pl. törpenebáncsvirág, begónia lehet cserép nélkül csíráztatni és földkockába ültetni. A fiatal növényeket később jól ki kell ritkítani. Nagyon meleg hőmérsékletnél az előhajtatás idején kifejlődő csírákra vigyázni kell.

egynyari ketnyari evelo 03

Az ablakpárkányládáról napközben a tetőt le kell venni és kedvező időjárás mellett a ládák a szabadba kihelyezhetők. Edzésnek nevezzük, ha alacsonyabb hőmérséklet mellett rakjuk ki a növényeket. Ez mindaddig tart, amíg a tényleges kiültetés meg nem történik. Sok egynyári virág nemcsak kertbe, hanem cserépbe és erkélyládába is ültethető.

egynyari ketnyari evelo 04

A fóliasátor, az üvegház vagy a takarófólia a hajtatásnál nagyon hasznos. A fűtetlen hobbi-üvegházak is ideálisak. Ott a növények a fényt belülről kapják és ez jobb, mintha oldalról érné őket, mint pl. az ablakpárkányon. Lehet azonban az ablakpárkányra egy darab alumíniumfóliát erősíteni, ezáltal az ablakon bejövő fény a szoba faláról visszaverődik. Márciusban a növény megvilágítása csodákra képes. Miután akkor még kevés nappali fény áll rendelkezésre, ezáltal a nap meghosszabbítható és a növények fejlődése serkenthető.

Kétnyári növények

Ezeknek a növényeknek fejlődési ciklusuk van, melyeket a tél megszakít. Ezek júniustól szeptemberig vethetők és a telet követően virágoznak. A vetéstől a virágzásig kb. egy naptári év telik el, azonban ez kétvegetációs időszakra oszlik. A vetés nyáron történik egy előkészített ágyásba. A földet jó nedvesen kell tartani. Védelmül hálóval takarjuk le, ezen keresztül öntözzük mindaddig, amíg a növény a földből kibújik. Átültetéssel vagy ritkítással érjük el a végleges sor és tőtávolságot. A jól fejlett növényeket ősszel végleges helyükre ültethetjük, vagy fólia alatt átteleltetjük. Ez utóbbinál nincs problémája a nedvességgel. Virágzás után a kétéves növények elhalnak, vagy nagyon lecsökken a fejlődőképességük.

egynyari ketnyari evelo 05

Évelők

A termesztési mód azonos az egynyári növényeknél is. Kiültetés után a virágzást követően is a kertben maradnak és jól áttelelnek. Áttelelő képleteikkel (gumó vagy hagyma) vészelik át a kemény telet és tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedik a növények biológiai ritmusuknak megfelelően hajtanak ki.

egynyari ketnyari evelo 06

Vágási és szárítási növények

E célra különösen a hosszúszárú, vízben jól eltartható rézvirág és a szalmavirágok felelnek meg. Vesse ezeket a fajtákat sorosan egy vágott virág ágyásába. Sorba vetéssel a gyom könnyen eltávolítható és később a vágás is könnyebben megy.

egynyari ketnyari evelo 07

Szalmavirágot és díszpázsitot áprilisban közvetlenül helybe vetjük. A vetés előtt keverjen kevés komposztot és műtrágyát a talajba. Száraz időjárás mellett a vetést öntözni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR