Miért nem virágzik a nárciszom?

Miért nem virágzik a nárciszom?

A tél végének közeledtével rendszerint már tűkön ülünk, hogy újra megláthassuk a nárcisz bájos kis virágait. Ez ugyanis az egyik biztos jele annak, hogy a tavasz visszavonhatatlanul beköszöntött. De mi a helyzet akkor, ha hiába várjuk, hogy a sárga vagy fehér virágok megjelenjenek?

A virágzás elmaradásának különböző okai lehetnek. A gyér virágzást kiválthatja például, hogy az előző évben nem megfelelően bántunk a növény levélzetével, esetleg a virághagymák túl sűrűn vannak egymás mellett a földben, ami szintén akadálya lehet a virágzásnak.

Ezért nem virágzik a nárcisz

A levelek eltávolítása vagy visszahajlítása

Ha az előző évben az elvirágzás után túl hamar távolítottuk el a növény leveleit, ez nagyban hozzájárulhat az idei virágzás elmaradásához. A tápanyagokat ugyanis a növénynek el kell valahol raktároznia, hogy aztán legyen ereje virágot hozni. Ezek a tápanyagok a levelekben termelődnek, miután a növény elvirágzott. Ha a leveleket még azelőtt vágjuk le vagy hajlítjuk vissza, mielőtt azok elsárgultak volna és kezdtek volna elszáradni, ezzel nagyon is kiválthattuk az erőtlen virágzást.

Túl késői ültetés

Az ősszel túl későn elültetett vagy a túl apró virághagymák szintén eredményezhetik a virágzás kimaradását. Ekkor azt figyelhetjük meg, hogy a növény kicsi leveleket fejleszt és alig-alig virágzik. Ilyenkor célszerű ellenőrizni, hogy a hagymák még mindig a helyükön vannak-e a földben ott, ahová ültettük azokat; nem rothadtak-e el vagy nem orozta-e el előlünk valamilyen, a kertet előszeretettel felforgató kártevő. Ha a virághagymákat a helyükön találtuk és azok kerekdedek, kövérek, egészségesek, tovább fognak fejlődni és a következő szezonban várhatóan virágot is fognak hozni. Ennek érdekében trágyázzuk a talajt megfelelően, illetve dolgozzunk bele szerves anyagot, hogy elősegítsük a következő évben a bő virágzást.

narcisz nem viragzik 01

Túl kevés napfény

Ha a nárcisz nem virágzik, ennek oka a napfényben is, pontosabban annak hiányában is kereshető. Számos virágos növénynek napi 6-8 óra zavartalan napsütésre is szüksége van ahhoz, hogy virágot tudjon hozni. Ha a terület, ahová a virághagymákat elültettük, túl árnyékos, ez oka lehet annak, hogy a nárcisz nem virágzik.

Túl sok nitrogén

A nagy nitrogéntartalmú műtrágyák szintén okozhatják a nárcisz virágzásának elmaradását. Ha tehát felmerül a kérdés, miért is nem akar a nárcisz megörvendeztetni bennünket a virágaival, akár a nitrogén is bűnrészes lehet ebben. Ha túlzásba esünk a nitrogéntartalmú műtrágyák használatával, azaz indokolatlanul sokat juttatunk ki belőlük, a növény levelei bár gyönyörűek és buják lesznek, mindez a virágzás rovására megy. A nitrogénben gazdag szerves anyagok ugyanezt a hatást válthatják ki, kivéve, ha fokozatosan dolgozzuk bele a talajba. Hogy helyrehozzuk a hibát, olyan műtrágyát alkalmazzunk, amelynek a középső összetevőve (a foszfor) nagyobb arányban van jelen (a csomagoláson a 10/20/20 vagy 0/10/10 jelölést keressük).

narcisz nem viragzik 03

Túlzsúfolt virághagymák

A gyengén virágzó nárcisz, amelyik a korábbi években még szépen virágzott, azt is jelezheti ezzel, hogy a hagymái túl sűrűn nőttek, célszerű azokat szétosztanunk. A hagymacsomókat tavasszal, elvirágzás után vagy ősszel ássuk ki, majd több részre választva újra ültessük el azokat kisebb csoportokban. Ezzel nagyban elősegítjük a további optimális fejlődésüket.

Elhalt vagy hiányzó virághagymák

Ha a virághagymák egyszerűen már nincsenek ott, ahová telepítettük azokat, vagy bár megvannak, de összetöppedtek, élettelenek, máris megtaláltuk a virágzás elmaradásának az okát. Vizsgáljuk meg az adott terület vízelvezető képességét. Ha nem megfelelő, ez is okozhatta a hagymák elrothadását. Ha a hagymák zsákmányul estek a kertünkbe látogató különféle vadaknak, akkor azt is látni fogjuk, hogy a talaj fel van forgatva, illetve, hogy a szomszédos növényekben is kár esett.

Ha tehát a fentiek szerint járunk el, remélhetően soha többé nem kell feltennünk magunknak a kérdést, hogy vajon miért is nem hoz virágot a nárciszunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR