Itt a nagy hagymamustra: egyiptomi sétáló hagymát ettél-e már?

Itt a nagy hagymamustra: egyiptomi sétáló hagymát ettél-e már?

A leggyakoribb fajtáktól kezdve a ritkaságokig érdemes mindet végigkóstolnunk!

A hagyma világszerte méltán népszerű zöldség. Sok tetszetős külsejű fajtája is létezik, a japán zöldhagymától az egyiptomi sétáló hagymáig. Ha kell hidegtűrő, hiszen ezek a keresztezések az ágyásban is gond nélkül kitelelnek.

Az étkezési hagyma jól tárolható, és egész évben rendelkezésre áll. A bámulatos fajtagazdagságot azonban csak akkor tudjuk kihasználni, ha a saját kertünkben termesztjük. Minden hagymafaj, sőt még a szoros rokonságban álló zöldhagyma és az olyan ritkaságok, mint az egyiptomi vándorló hagyma is nagyon hálás növénynek számítanak ugyan, de ez azért nem teljesen így van, mivel zsenge korukban mind gondozásra szorulnak.

nagy hagymamustra 01

Ha vaskos hagymát akarunk, vessük el „Benedek napján” – így tartja a régi parasztmondás. És valóban márc. 21. a magvetés ajánlott időpontja. A hagymamag már 5 fokon kicsírázik, és hasznára válik a téli csapadéktól átnedvesedett föld. A dughagyma kevésbé tűri a hideget, ezért csak akkor kerülhet az ágyásba, amikor már nem kell kemény fagyra számítani. Van egy kivétel is: a Földközi-tenger térségében termesztett, félkilósra is megnövő hagyma a mi éghajlatunkon nem nő nagyobbra a közönséges hagymánál, ha februárban nem hajtatjuk elő meleg, világos helyen.

Az előhajtatás és a palánták későbbi kiültetését a hagyományos fajták üzemi termesztésénél is alkalmazzák. A kertben főként akkor érdemes ezt a módszert használni, ha tavasszal a föld lassan szárad fel. Cserepenként vessünk el 5-7 darabot a fekete, szögletes magokból, és a palántákat akkor ültessük ki az ágyásba, amikor megjelenik rajta a harmadik vagy a negyedik levél. Kezdetben kissé szűkösen vannak a növénykék a kis csoportokban. Amikor a hagymák tovább nőnek - mondja a szakember, megteremtik maguknak a szükséges helyet.

nagy hagymamustra 02

Aki a dughagymaültetést részesíti előnybe, annak már decemberben gondoskodni kell az optimális kezdőfeltételekről. A talajt lazítsuk fel minél mélyebben, majd az ágyást takarjuk le egy vastag mulcsréteggel. Tavasszal a leülepedett földben könnyebben megveti lábát a fiatal hagyma. Zsenge korban a gyomlálás a legfontosabb munkák köré tartozik. A szárnövesztő időszakban, szárazság esetén az ültetvényt rendszeresen kell öntözni. Két héttel, a tervezett felszedés előtt hagyjuk abba az öntözést. A dughagyma legfeljebb mogyoró nagyságú legyen. Ültessük el sorban, 25 cm-es sorközzel, és csak olyan mélyre, hogy a hagyma csúcsa éppen csak kilátszódjon a földből.

A megfelelő időpont a hagyma betakarításra akkor érkezett el, amikor a levelek maguktól megtörnek és megsárgulnak, a levéltő pedig elszárad. Sok kertben még most is gyakran tévesen alkalmazzák a levelek lefektetését a siettetése érdekében. Ez azonban csak kivételes esetben megengedett!

Tápanyagban gazdag talajon vagy tartósan nedves időjárásban a növény sok levelet növeszt, melyek nagyon magasra nyúlnak, ilyenkor kissé rá lehet segíteni. Azonban az érésre kényszerített túl sok vizet tartalmaz, ezért a gondos utószárítás ellenére is rövidebb ideig tárolható. A meleg nyári napokon kezdődhet a hagyma felszedése. A termést az ágyáson szétterítve hagyjuk megszáradni. Kisebb mennyiséget összekötözve felakaszthatunk a tető alá.

nagy hagymamustra 03

A hagymák nagy formagazdagságot mutatnak. A kertben érdemes kipróbálni néhány ritkaságot:

  • A téli sarjhagyma napos helyen nagy zsombékot növeszt, melyeket könnyen lehet szaporítani tőosztással. A húsos csőleveleket kora tavasztól égészen a téli hónapokig lehet szedni.
  • A japán zöldhagyma enyhén csípős, halványzöld szárakat növeszt.
  • Az egyiptomi sétáló hagyma kicsi sarjhagymákkal szaporodik, melyek a szár végén nőnek.
  • A piros nyári hagyma az ágyásban és zöldségsalátákban egyaránt dekoratív látványt nyújt.

nagy hagymamustra 04

Hagymafajták minden évszakra:

  • A tavaszi hagymák közül az ’Elody’   fagytűrő, és egyaránt alkalmas nyári vetésre teleltetéssel, illetve kora tavaszi vetésre.
  • A téli hagymák egyik legnépszerűbb fajtája a hobbikertészek között a ’Stuttgarter Riesen’. Utódja a ’Sturon’  ugyancsak bő, tárolásra alkalmas termést hoz.
  • A téli dughagymát képviselő ’Shakespeare’  fajtát ősszel kell ültetni, és az ágyásban telel ki. A következő év júliusában lehet szedni.
  • A zöldhagymának jó választás az enyhe ízű, pirosas-rózsaszín fejű ’Rossa Lunga di Firenze’. Vetőmagját március és július között, több adagban lehet vetni.

nagy hagymamustra 05

A vetőmagtól a hagymáig

A vetéstől a hagyma beéréséig a tavasz és nyári termesztésnél, időjárástól függően, legkevesebb 12 hét telik el. A csíra elvetése után kb. három héttel töri át a földet. A csíralevél ilyenkor meggörbül, mint egy ruhaakasztó. Az első levél néhány nappal később jelenik meg, amikor a növekvő szár ostor alakot vesz fel. Ebben a stádiumban a szár csúcsán lévő csíralevél kezd elszáradni. Amikor a harmadik levél is kihajt, a csíralevél teljesen elhal. A levélnyél megvastagodik, amikor a növény már legalább nyolc levéllel rendelkezik. Csak azután indul fejlődésnek a földben maga a hagyma. Amikor a levelek megtörnek és sárgulni kezdenek, a hagyma elérte végleges méretét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR