Jégcsapretek: fagyos csemege

Jégcsapretek: fagyos csemege

Ázsia egyik legfontosabb zöldségnövénye a hazai fogyasztókat is meghódította: nem csak rendkívüli tápanyaggazdagsága, de megnyerő íze és gusztusos megjelenése is vonzóvá teszi.

Jégcsapreteknek hívjuk az összes fehér színű, répatestű retket, lehet az hónapos-, nyári- vagy téli. A hobbikertészek leginkább a hónapos retek fehér színű, Jégcsap nevű fajtájával találkozhatnak, a fogyasztói piacokon pedig egyre gyakrabban tűnik fel a méretes, Kelet-Ázsiából származó téli fajta, a Daikon.

Jégcsapretek

Ázsia kultikus retke

A fehér retek Ázsia legfontosabb zöldségnövénye, a Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. A Daikon, jégcsap-, téli-, japán- vagy kínai retek néven ismert retekfajta egész évben kapható piacokon. A retek hosszúkás, fehér színű, általában 20-35 cm hosszú, de nem ritka a félméteres darab sem, a retektest legnagyobb átmérője pedig elérheti a 10 cm-t. Ázsiában szívesen fogyasztják nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós pácban vagy szójaszósszal, de gyakran párolják, levesbe főzik vagy tengeri ételek mellé kínált szószba is keverik. Kínában újév napján frissen sütött retek-tortaként fogyasztják.

RETEKNEVELDE

Hőigénye alacsony, az egyik leghidegtűrőbb zöldség. Vízigényes, száraz talajban megpudvásodik. Laza talajon fejlődnek a legszebb gumók.

RETEKVETÉS: 2-3 cm mélyre, 2-3 cm távolságra, sortávolság 15-20 cm (őszi-tél fajtáknál szellősebben).

Hónapos retek fajtákat szabadföldbe március elejétől - Korai Piros, Jégcsap, Korai legjobb, Szentesi hajtató.

Nyári fajtákat március közepétől április elejéig - Jánosnapi, Húsvéti rózsa.

Őszi-téli fajtákat augusztus 10-20 között kell vetni - Müncheni sör, fekete retkek.

Csírája is finom

Vitamindús és egészséges

A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett, magas A, B és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.

Ha fényes és kemény, akkor friss

A piacon leginkább egyesével, esetleg kettes-hármas kötegben találkozhatunk jégcsapretekkel. Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válasszunk, ami kemény és fényes. Barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. Az egészséges jégcsapretek hűtőben hosszabb ideig tárolható. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR