A bokorbabhoz hasonlóan termeszthető növény hüvelyes termésű, rendkívül tápláló magvakat érlel. Októberben a saját kertünkben is szüretelhetjük.
A földimogyoró (Arachis hypogaea L.) pörkölt magja kedvelt csemegéje fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Jogos tehát az igény, - ami egyre erősödik - hogy ne importból származó, hanem a kertekben megtermelt földimogyorót fogyasszunk.
A földimogyoró a világ második olajnövénye. A legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. A magja 40-50% olajat tartalmaz, de 25-30% a fehérjetartalma is. A magból préselt olaj egyenértékű az olívaolajjal, tehát fontos étkezési alapanyag. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány.
Termesztése a hobbikertben
Vetni az érett, egészséges (nem pörkölt!) mogyorót lehet. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki, de el lehet vetni a tokból kifejtett magot is. A vetés optimális időpontja április vége, május eleje.
Termesztésre a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Kötött, nehéz agyagtalajon, vízjárta vagy magas vizű területen nem is érdemes a termesztésével próbálkozni.
Fényigényes növény lévén, a kertnek csak napsütötte részén vessük!
Vetési módja megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 40x40 cm távolságra, 5-7 cm mélyen.
Kelés után - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan fejlődnek, és rajtuk sárga színű, pillangós virágok nyílnak. Ekkor a növényeket a burgonyához hasonlóan földdel fel kell kupacolni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz széthordja, akkor megismételjük a felkupacolást. Erre azért van szükség, mert a virágok megtermékenyülése után a terméstartó 6-8 cm mélyen a laza talajba fúródik, és a magkezdemény ott fejlődik hüvelyes terméssé.
Nyáron a földimogyoró ápolása a talaj gyommentesen tartásából, esetleg fejtrágyázásból és öntözésből áll.
Októberben mogyorószüret
A termések október elejére érnek be; a hüvely héja ilyenkor sárgásfehér, a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, hogy ásóval a bokor alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak le.
Földimogyorós keksz Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Ezután a töveket néhány napig a szabad levegőn szárogatjuk, majd a hüvelyeket lefejtjük a szárról, és a termést hűvös, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve tároljuk. Az éretlen mogyoró nagyon hajlamos a penészedésre; az ilyen mag fogyasztásra alkalmatlan, egészségtelen.
Sütőben akár hüvelyével együtt, akár abból kifejtve megpörköljük, de egyszerre csak keveset, mert gyorsan elveszti kellemes, friss ízét.
Hol vehetek online vetőmagot?
Itt, itt. Aki tud további lelőhelyet, írja meg a hozzászólásokban!