Izgalmas kertészkrimi: a plumeria, a tőzeglégy, no meg a takácsatka

Izgalmas kertészkrimi: a plumeria, a tőzeglégy, no meg a takácsatka

A végére kiderül, milyen sors vár a bosszantó kártevőkre.

Olvasónk néhány hónapja vásárolt egy kb. 1 méter magas plumeriacserjét (frangipáni), amely a gondos locsolgatásnak köszönhetően szépen fejlődésnek indult. Majd sajnos megjelentek rajta a takácsatkák, amelyek felett békés módszerekkel csak időleges győzelmet tudott aratni.

Számtalanszor lemosta a növény leveleit: naponta kétszer permetezte tiszta vízzel a levelek mindkét felületét, hisz a takácsatkák fölül szövik a hálót, de alulról pusztítanak. Egészen addig, míg volt lehetősége a rendszeres permetezésre, alig volt érzékelhető a jelenlétük, de ha pár nap kimaradt, akkor ismét elszaporodtak.

Mindemellett megjelentek a cserje földjében a tőzeglegyek is, így olvasónk kénytelen volt a földet teljes egészében friss, virágboltban vett földre lecserélni. Hiába, a legyek újra megjelentek.

Ami furcsa, hogy a lakásban található egyetlen más növényen sem jelentkezett egyik kártevő sem, úgy tűnik, csak a plumeriát szeretik. Illetve volt egy cserép menta, de azt a takácsatkák pár nap alatt kivégezték.

Olvasónknak a takácsatka ellen szaküzletben ajánlottak Biola és Fitoinsect nevű szereket, de egyik sem vált be neki igazán,  nem hoztak különösebb eredményt. Talán még a Biola valamennyire működött.

Miután a békés megoldások nem váltak be, olvasónk a legyek ellen az Actara nevű szert vetette be, mivel ezt javasolták neki a gazdaboltban. Sanmite nevű szert is kapott a takácsatkák ellen, de a tájékoztatóját elolvasva kétségei merültek fel a felhasználását illetően.

Kapott továbbá olyan tanácsot is, hogy káliszappanos permetlével kezelje a leveleket, az majd segít.

Természetesen a kérdés az, hogy van-e mód a probléma végleges megszüntetésére? Mert ha más, a lakásban található növényen nem élnek ezek a kártevők, akkor honnan kerülnek vissza folyamatosan erre az egyre?

Ha a növény egyszer fa lesz (már ha szerencsésen megéli), olvasónknak esélye sem lesz minden levelét felügyelet alatt tartani és gondosan lepermetezni mindkét oldalát...

plumeria takacsatka 02

Nos, olvasónk a növénnyel együtt kapta a takácsatkákat, elég csak néhány állat a virágon elbújva, azok pár hét alatt felszaporodnak fűtött lakásban. A takácsatkák egyedei fás növényeknél gyakran a törzsön, az elágazásoknál apró bemélyedésekben, levélnyél tövében, kis zugokban is megbújnak, meghúzódnak, innen jelennek meg az újabb atkák. Az atkák száraz meleg körülményeket kedvelik, ilyen helyen 3-4 hét alatt újabb generációkat fejlesztenek, igen szaporák.

Eredményes kiirtásukhoz speciális atkaölő szer szükséges: a vásárolt Sanmite erre alkalmas, de legalább 2 alkalommal (7-8 napos időközzel) egymást követően permetezzük le a növényt alaposan, a levelek mindkét oldalát és a szárát (törzsét) is. A kezelés a lakás olyan részében végezendő, ahol nem tartózkodnak. Az Actara nem hat az atkák ellen. Ha avval beöntöztük a földjét, biztos hatott a tőzegben élő apró tőzeglégy ellen, de a beöntözést is ismételjük meg, mert az elrepülő egyedek megmenekülnek a mérgező hatásától. Érdemes a közvetlen szomszéd növényeket is kezelni, mert mindkét kártevő szinte minden növényt, illetve azok talaját megfertőzheti, elterjedésük után már nehéz a kiirtásuk.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR