Kidőlt a dieffenbachiám! Talpra állhat még?

Kidőlt a dieffenbachiám! Talpra állhat még?

Úgy tűnik, a növényt nem csak a gravitáció húzza.

Olvasónknak dieffenbachia növénnyel kapcsolatban van kérdése. A pár hete vásárolt szobanövényen egyik napról a másikra azt vette észre, hogy az a virágcserépből kifordulva eldőlt.

Megpróbálta visszaültetni, a virágföldet pedig pótolta, javulást azonban sajnos nem lát, a levelek elsárgultak. Szeretné tudni, vajon helyre fog-e jönni vagy dobja ki?

Kérdés, hogy diffenbachia virágnak, amikor visszaültette, volt gyökérzete? A gyökérzete milyen volt? Fejlett, dús vagy csak néhány gyökérág? Az ültetésnél a gyökérzet milyen színű volt (fehéres vagy barna), és nedves vagy száraz, volt-e kellemetlen szaga?

A gyökérzet barna színe annak fertőzöttségét jelzi, nem valószínű, hogy a gyökérkárosodásból felépül. Nem érdemes megtartani. Amelyiknek nem volt semmi gyökere, azt a lelkiismeretlen eladók egyszerűen csak a földbe dugták, és árulták. Nem egyedi eset, ezért érdemes vásárlás előtt megnézni a cserép alját, hogy alul a víz elfolyására kialakított lyukaknál látni-e kifelé növő gyökérágakat, hajszálgyökereket. Ha nem, akkor a cserép földlabdáját kell kiütni a cserépből, és megvizsgálni, hogy van-e gyökérzete. A jelenlegi beteg növény földjét borítsa ki, ne használja fel más növényhez, talaja fertőzött lehet.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR