Minden évben megtámadja a pajzstetű a mikulásvirágot, mit tegyek?

Minden évben megtámadja a pajzstetű a mikulásvirágot, mit tegyek?

Rendszeresen visszatér a hívatlan kártevő.

Sokunkkal előfordul, hogy a kezdetben makulátlan mikulásvirágot egyszer csak pajzstetvek lepik el. Természetesen adódik a kérdés, hogy mivel, hogyan tudnánk megóvni az ünnepekre vásárolt dísznövényt a bosszantó kártevőktől?

A pajzstetvek nagyon szapora kártevők, számos növényt megfertőznek a lakásban, különösen a szomszédos virágokat. A szobában élő növényeket a pajzstetvek ellen valóban ható rovarölő szerekkel nem szabad kezelni, ezért csak akkor fogjunk hozzá, ha már a szabadba ki tudjuk helyezni azokat permetezésre.

A pajzstetvek a növények zugaiba, bizonyos fajok a szár tövénél a talajba is behúzódnak. Ezért többszöri permetezés szükséges kiirtásukhoz. Hetente permetezzük le alaposan, bő permetlével 3-4 alkalommal a növényt, és a permetlével öntözzük is be a talaját. Kezelésre a felszívódó hatású Actarát vagy Mospilant javaslom, mindkettő szabadforgalmú rovarölő szer. Csak akkor lesz eredményes a védekezés, ha a szobában lévő többi növényt is kezeljük és folyamatosan figyelemmel kísérjük. Az Actara beöntözve a gyökéren keresztül is felszívódik a zöld, még nem fásodott növényben.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR