Jó hír poloska-fronton: Európában is megtelepedett a szamurájdarázs, a márványpoloska ádáz ellensége

Jó hír poloska-fronton: Európában is megtelepedett a szamurájdarázs, a márványpoloska ádáz ellensége

Biológiai védekezés.

Most már biztosan tudjuk, hogy Európában is megjelent a szamurájdarázs, ugyanis Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három, különböző helyen található almaültetvényen fedezték fel az apró rovart. Az ázsiai márványpoloska természetes ellensége Amerikában spontán betelepüléssel bukkant fel, és úgy tűnik, most Európában is ugyanez történt.

Mint ismeretes, a mindent ellepő ázsiai márványpoloska rengeteg bosszúságot okoz, számos tápnövényen károsít, és mivel nálunk nincs természetes ellensége, ezt gond nélkül teszi. Az amerikai kontinensen kutatók is dolgoznak azon, hogy a szamurájdarazsat meghonosítsák, hiszen természetes élőhelyén ez a darázs parazitálja a rettegett poloska petéit. A mesterséges kísérletek mellett, azzal párhuzamosan az aprócska, fullánk nélküli darázs természetes úton is megjelent a tengerentúlon.

marvanypoloska szamurajdarazs 02

Az eddigi eredmények biztatónak tűnnek a biológiai védekezés terén. A szakemberek azt remélik, hogy előbb-utóbb a szamurájdarázs Amerikában és Európában is a poloskapeték 90%-át parazitálni fogja majd, ahogyan azt teszi a természetes élőhelyén, Ázsiában.

Most mindenesetre Európában is megjelent a darázs, vélhetően maguk a poloskák hurcolták be testükön saját ellenségeiket, a nem több mint 2 mm nagyságú apró darazsakat.

Bár Svájcban azonosították, nem biztos, hogy itt jelent meg először Európában a darázsfaj, nagy a valószínűsége, hogy a számára kedvezőbb éghajlatú Olaszországban telepedett meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR