Kánna varázsolja trópusivá a kerted

Kánna varázsolja trópusivá a kerted

A különleges megjelenésű növénynek bemutatjuk ültetését, szaporítását, teleltetését és ápolását. A hobbikert.hu fotózott a magvetéstől a narancssárga fürtös virágokig.

Egyszerű felismerni

A kánna impozáns megjelenésű, akár 2 méter magasra is növő rizómás évelő dísznövény. Termetének és dekoratív, méretes leveleinek köszönhetően trópusi hangulatot varázsol a kertbe. Csoportokban ültetve igen mutatós.

kanna 02

kanna 04

Fürtökben nyíló, nagy virágai számos színváltozatban ismertek; nálunk a piros, naracssárga és sárga színűek a legelterjedtebbek. Leveleinek színe a zöldtől a barnán át a sötét bordóig terjed. Külön érdekesség, hogy a levelek erezetének színe eltérhet a levelek alapszínétől.

kanna 03

kanna 06

kanna 07

kanna 08

Egyszerű gondozás, sok-sok virág

A kánna könnyen termeszhető, mindössze csekély gondozást igényel. Megfelelő körülmények között mind levelei, mind virágai üde színfoltként hosszan díszítik a kertet.

Fény- és melegigényes, így a kert napos részébe, jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajba ültessük. Vízigénye nagy, a nyári növekedési időszakban - a szárazabb hetekben, természetes csapadék híján - rendszeres öntözést igényel.

Szubtrópusi évelő: nálunk télen fázik!

A kánna fagyérzékeny, ezért a mi éghajlati viszonyaink között teleltetést igényel. A rizómákat október-novemberben, az első fagyok beállta előtt ássuk ki, szedjük fel a földből. Az ekkorra már nagyrészt elszáradt, hosszú szármaradványokat metszőollóval vágjuk le.

Mivel a rizómák a meleg nyári hónapok alatt szaporodnak, számos új oldalhajtást hoznak, az ásást vigyázva, nagyobb körben kezdjük meg, mint a tavaszi ültetés idején.

A rizómákról rázzuk le a föld nagyját és vödrökben vagy nyitott szájú nejlonzsákokban, de akár papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva hűvös, száraz, sötét helyen (fűtetlen pincében, alagsorban, garázsban) helyezzük el tavaszig. Ismert a homokban való teleltetés is.

A téli hónapokban nem árt ellenőrizni, hogy akad-e a rizómák között rothadt példány; ezeket dobjuk ki. Ha több ilyet is találunk, érdemes lehet a tárolást egy másik, szárazabb helyen folytatni.

kanna 09

kanna 10

kanna 11

Tavasszal ültesd ki, szaporítsd!

A rizómákat tavasszal, a fagyok elmúltával, április-májusban, az első új hajtások megjelenésekor ültessük ki. A növényt szaporíthatjuk, ha a rizómák közül a több hajtással rendelkező nagyobb példányokat a legkisebb keresztmetszetnél szétválaszthatjuk kisebb darabokra. Egy-egy csoportba több rizómát is ültessünk, a csoportok között hagyjunk 60-80 cm távolságot. Ügyeljünk arra, hogy az elültetett rizómák földje ne száradjon ki.

kanna 12

kanna 13

kanna 14

kanna 15

A kertészetekben, virágpiacokon május környékén megjelennek az előnevelt, cserepes kánnák. Kert híján dézsába átültetve is sikeresen nevelhetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR