Karácsonyi varjúháj: akár egy törpefenyő!

Karácsonyi varjúháj: akár egy törpefenyő!

Most 'csak' dísz, de egyben egész évben aranyos növénykedvenc, akár ajándékba is viheted.

Sokan ismerik a varjúháj-féléket, de nem tudják, hogy van egy faj, ami majdnem úgy néz ki, mint egy kis fenyő hajtása! Télen karácsonyi dísz nyáron viszont kiváló pillangó legelő. Ismerjük hát meg ezt az új növényt!

A Sedum ochroleucum ’Green Ball’ Nyugat-Európában karácsonyi varjúháj néven ismert pozsgás dísznövény. A ’Green Ball’ azaz zöld labda nevű fajtája egy élő adventi ékszer, amely alkalmas akár beltéri, akár kültéri használatra egyaránt. Nem szórja le a levelét még akkor sem amikor a lakásba kerül. Mivel a növény télálló, karácsony után ki lehet ültetni a sziklakertbe, vagy egy cserépbe a teraszra, ahol májustól júniusig hozza a sárga virágokat, amelyek számos pillangót vonz a kertünkbe.

Karácsonyi varjúháj

A varjúháj (Sedum) nemzetséghez különböző formájú és méretű pozsgás növények tartoznak. A pozsgás növények megvastagodott, húsos törzsében vagy leveleiben raktározó sejtekből álló szövetek vannak az esős időben felvett víz tárolására. Rendszerint olyan, többnyire meleg éghajlatú helyeken élnek, ahol hónapokig nincs eső. Úgy alkalmazkodtak ehhez, hogy szervezetük hosszabb idő alatt használja fel az egyszerre és gyorsan felvett, aránylag kevés vizet és a benne oldott tápanyagokat. Minden fajnak húsos levelek vannak, melyek átellenesen helyezkednek el.

Környezeti igénye

A karácsonyi varjúháj gond nélkül jól megél a meleg és hűvös helyen egyaránt. A tél a nyugalmi időszak számára, ilyenkor a hőmérséklet nem emelkedhet 13 °C fölé. A nyugalmi időszak, amikor a legkevesebb a napos idő, de ilyenkor is figyelni kell hogy a gyökérlabdája ne száradon ki teljesen. A tápoldatozást ebben az időszakban teljesen elhagyhatjuk.

Mint a legtöbb pozsgás növények szereti a világos helyet, a teljes napsütést. Sötét helyen a növekedése lassú, nem képez virágok és a levelek elvesztik erőteljes színűket. A fő növekedési időszakban mérsékelt nedvességet igényelnek, a földlabdát minden öntözésnél csak enyhén kell locsolni. Ha túl sok vízzel van átitatva akkor a földben gyakori lehet a gyökerek rothadása. Tápanyag-utánpótlást a fő tenyészidőszakban igényel; 2-3 hetente érdemes folyékony műtrágyát adni. Levéldugványról kiválóan szaporítható, a szárról könnyen letörő levélkék spontán is könnyen meggyökeresednek.

Karácsonyi dísz

Mivel a karácsonyi varjúháj hajtása nagyon hasonlít egy fenyőhöz, felhasználhatjuk azokat a karácsonyi díszítéshez. Előnye a fenyő hajtásával szemben, hogy nem szúr, és nem hullajtja le a kicsi tűleveleket. Gyönyörű asztaldíszt kapunk ha mikulásvirággal kombinálva összeültetjük egy tálba, akár úgy is, hogy a cserepekből nem vesszük ki a növényeket.

Gyertyával és egyéb természetes karácsonyi kellékek felhasználásával, mint például fenyőtoboz vagy fahéj szintén egy különleges asztaldíszt kaphatunk. Egyéb hasonló színű pozsgás növénnyel a kompozíció súlypontját is kiegészíthetjük.

Dobjuk hát fel környezetünket ezzel a kis élő növénykülönlegességgel, amit ha a lakás különböző pontjain helyezünk el, mindenhonnan a karácsony hangulatát fogja tükrözi!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR