Kék kerti szőnyeggé burjánzik a macskamenta

Kék kerti szőnyeggé burjánzik a macskamenta

Bemutatunk egy liláskék virágú, díjnyertes macskamenta fajtát, amely kiváló talajtakaró növény és mágnesként vonzza a pillangókat is. Kiváncsi, miben tér el a többi macskamentától?

A 'Blue Carpet' fajtát adó macskamenta faj a Nepeta nervosa nevű évelő növény (lásd a fenti képen). Levelei 30 cm széles tőpárnát alkotnak, amelyből virágszára 35 cm-re magaslik ki.

Nyár elejétől nyár közepéig nyílik, az alapfaj halványkék virágfüzéreket hoz. Az elvirágzott virágszárakat érdemes alacsonyan visszavágni a másodvirágzás érdekében.

Az erezett macskamenta 'Blue Carpet' fajtája 2013-ban elnyerte a Fleuroselect különdíját. Nevezik még illatos macskamentának vagy gyöngymentának is. A fajta virágszára 30-45 cm magas, liláskék virágú, nyár közepétől ősz közepéig nyílik. Jó talajtakaró növény.

Mindenféle talajon szépen díszlik, jó szárazságtűrő, a lepkék szívesen látogatják. Napos helyen a legszebb.

Szaporítható magvetéssel és tőosztással A négyszeres magméret mélységre elvetett magok 20-30 C-fok hőmérsékleten 8-10 nap alatt kicsíráznak, de a szabadföldbe a fagyok után elvetettek is kikelnek, csak lassabban. Jó fagytűrő.

E fajnak régebbi fajtái:
'Blue Moon'- 30 cm magas, június-szeptemberben virágzik.
'Pink Cat'- 25 cm magas, rózsaszín, június-szeptemberben virágzik.

Intermezzo: azt tudjuk, hogy a macskamentát imádják a házimacskák (reszkess virágágyás!), számos macskajáték kapható, melyet ezzel a növénnyel "illatosítottak". De vajon hogyan reagálnak a nagymacskák az illatára? Íme egy videó:

Egyéb macskamenta fajok

Nagyvirágú macskamenta (Nepeta grandiflora)
Virágszára 60-80 cm, levélpárnája 45-60 cm-es. Virága ibolyakék, sötéten pontozott, május-júniusban nyílik. Szélre érzékeny, karózni érdemes. 'Souvenir d'André Chaudron' fajtája szebb, mint az alapfaj.

Nepeta mussini
Szára 20-30 cm-es, néha elfekvő és aztán felemelkedő végű, levele szürke molyhos. Virága levendulakék, aprók, de nagyon sok van belőlük, május-júniusban nyílnak. Dugványozással szaporítható, az egy tőről származó növények nem termékenyítik egymást, ezért ha a közelben nincs más tő, akkor hosszabb ideig virágzanak. Illatos. 'Superba' fajtája nagyobb virágú, és hosszabb ideig nyílik. 'Wallhampton' fajtája felálló szárú, 80-100 cm magas.

Bugás macskamenta (Nepeta pannonica)
Hazánkban vadon is található, 150 cm-es, felálló és elágazó szárú évelő. Virága nagy, fehér, vagy lilás árnyalatú, illatos, július-augusztusban nyílik. Félárnyékban is szép.

Nepeta x faassenii
30-40 cm magas, májustól a nyár végéig virágzik, levendulakék. Az első virágok hervadásakor visszavágva, megöntözve újra virágzani fog. 5 éves kora után legyengül, de megújul, ha szétosztják a tövet. Rézsűre, sziklakertbe való, jó szárazságtűrő, de szoliternek is alkalmas.

macskamenta

Illatos macskamenta (Nepeta cataria)
Hazánkban vadon is megtalálható erdővágásokban, vízpartokon, főleg száraz és félszáraz talajokon. Kerti változata citromillatú, jó mézelő, fehér virágú. Magassága 40-130 cm, júliustól szeptemberig virágzik.

macskamenta

Nepeta govanniana
Szára 100 cm magas, töve 60 cm széles. Virága fehér-halványsárga, nyáron nyílik.

Megtetszett a macskamenta? Jó hír, hogy magot (ha nem is minden fajátból) sok helyről vehetünk, például INNEN, INNEN vagy INNEN.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR