4 hasznos kerti gép, közös akkuval

4 hasznos kerti gép, közös akkuval

A Stihl jelentette meg így négy-az-egyben a hobbikertészeknek szánt akkus eszközeit: egy apró láncfűrészt, sövényvágót, szegélyírót és lombfúvót.

Nagyon praktikus ötlet, hogy a drága akkut csak egyszer kell megvenni, mégis sok zsinór nélkül használható kerti kisgépe lehet az embernek. A Stihl előtt hasonlóval előrukkolt már a Bosch és a Honda is hasonlóval, hiszen ebben mindenki lát fantáziát, okos dolog.

stihl01

"így született ez a 4 új akkus gépecske"

Az idén 90 éves Stihl egyébként a benzines motorfűrészeiről vált híressé, itthon is vagy 40 éve kapható, a magyar leányvállalat pedig 26 éves. A gépeiket eddig a profiknak szánták, olyanoknak, akik egész nap ezekkel dolgoznak, és a tartósságra, üzembiztonságra hajtanak (ez a PRO sorozat). Ebből is a prémiumok közé helyezték a márkát, amelyhez az árát is igazították. Most viszont új szelek fújnak, szeretnének a hobbisták számára is kínálni valami megfizethetőt, de azért még minig minőségi cuccot: így született ez a 4 új akkus gépecske, amelyek sorozatát úgy nevezték el, hogy COMPACT.

stihl05

Stihl eszközöket csak szakkereskedésben lehet kapni, ami előny is és hátrány is. Előny az ilyen helyeken „járó” személyes tanácsadás, balesetvédelmi oktatás, ami az ilyen erős, motoros eszközök esetén sokszor tényleg szükséges. Ugyanakkor hátrány, hogy a szakkereskedéseket fel kell keresni és ott a polcokon nem lesz majd lehetőségünk összehasonlítani az eszközt a versenytársakkal. A kerti gépek minősége egyébként első látásra is megnyugtató: jól ki vannak találva és ergonomikus kialakításúak.

stihl03

"észre sem veszik a kerítés túloldalán"

A többi minőségi kerti gép gyártó után a Stihl egy kis lemaradással lépett be az akkus kerti gépek piacára, amivel valószínűleg sokat veszített. Hiszen aki egyszer egy ilyen gépet megvesz, annak már van legalább egy szuper akkuja és töltője, és logikusabb ugyan azt a márkát választania második, harmadik, többedik gépnek is, hiszen az első után már csak az olcsó alapgépet kell megvennie. A késői indulásnak azonban az az előnye is megvan, hogy a gyártó sokat tanulhatott a többiek hibáiból, és saját fejlesztő részlegük segítségével tényleg arra fókuszálhattak, hogy a gyakorlatban is jól használható eszközöket alkossanak.

stihl06

Mit tudnak az akkus kerti gépek? Például jó velük dolgozni, mert a kertészkedőnek megvan az a szabadsága, hogy zsinór nélkül közlekedhet a kertben. A telken nem kell hosszabbítót használni, a családtagokat nem kell attól félteni, hogy fűnyírás közben elvágják a drótot. A szomszéd nem lesz ideges, hogy megint hétvégén zajongunk, egész egyszerűen azért, mert ezeknek a gépeknek alig van hangja, talán észre sem veszik a kerítés túloldalán. És még az is fontos szempont, hogy a benzines gépekkel ellentétben az akkusokat nem kell folyamatosan karbantartani, nem kell olajcserével, légszűrővel, olajszűrővel, benzinvásárlással, fáradó gyújtógyertyával bajlódnunk.

"narancs és zöld gépekből is választhat"

Mennyibe kerülnek az akkus gépek? A kerti eszközöknél négy költséggel szoktak számolni; ezek az akku, a gép, a karbantartás és az üzemanyag. Az akkuból (ebben a hobbi kategóriában) kétféle mérettel állt elő a Stihl: egy kb. 30 eFt-os és egy 50 eFt-os egységgel. Aki a későbbiekben bővíteni szeretne és amúgy sincs kifejezetten kis kertje, inkább a nagyobbat válassza. Maguk a gépek kb. annyiba kerülnek, mint a legolcsóbb elektromos gép árának kétszerese. Ez most lehet, hogy nem hangzik jól, de alapvetően elég kedvező árakról beszélünk, géptől függően valahol 50-80 eFt között. A karbantartásra nem lesz szükség, így ebben azonnal árelőnyük van a benzinesekhez képest, és az üzemanyag is jelentéktelen költség. A tavaszi-őszi akciókban így valószínűleg 300 eFt-ból felszerelhető a kert négy géppel. A versenytársak termékei is egyébként hasonló árban kaphatók, csak a csomagos értékesítés miatt előfordulhat, hogy nem kapunk belőlük akku nélküli verziót.

A narancsszínű markolatairól felismerhető Stihl gyártja a fűzöld Viking márkát, amely a kertészek körében szintén népszerű. Jó hír, hogy kapható olyan Viking hagyományos fűnyíró is, amely ugyan azzal az akkuval működik, mint az új Stihl gépek, és amúgy is a termékkör bővülése várható.

stihl07

Így aki még nem vágott bele a kerti eszközeinek akkumulátorosra cserélésébe, most már ezekből a narancs és zöld gépekből is választhat. Ha mellettük dönt, akkor egy megbízható márka újszerű  eszközeinek birtokosa lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR