Szemléletformálás, ismeretbővítés: így csökkentsük a munkahelyi balesetek számát!

Szemléletformálás, ismeretbővítés: így csökkentsük a munkahelyi balesetek számát!

Az átfogó munkavédelmi fejlesztés eddigi eredményei az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatokat érintően.

A komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés 2018 júniusában indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által irányított GINOP-5.3.4-16-2018-00035 kódszámú Európai Uniós program keretén belül.

A program kiemelt célja a szemléletformálás, az ismeretbővítés, figyelemfelhívás kiemelve a munkabiztonsági szempontokat, csökkentve ezzel a munkahelyi balesetek számát. Jelen projekt lassan a végéhez közeledik, és több eredménytermék is létrejött az eddigi megvalósítás során. Hat, különböző témát érintő kiadvány kerül megvalósításra, ebből eddig három készült el az ágazatot érintően. A kiadványok tartalma több szempontból nyújt segítséget az ágazatban dolgozó munkavállalók, munkaadók és munkavédelmi képviselők részére egyaránt. A szerzők által összeállított segédanyagok az alábbi témákat érintik:

  1. A hatékonyság és a munkavédelem összefüggései
  2. Az adminisztráció és művészeti ágazatban dolgozók jogainak gyakorlásához, feladataik teljesítéséhez szükséges ismeretek a munkavédelem tükrében
  3. A munkabiztonság, prevenció, megelőzés eszközei az adminisztráció és művészeti ágazatban
  4. A munkavédelem szerepe, jelentősége a munkáltató és munkavállaló szempontjából az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatokban dolgozók állományának körében, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek felelőssége, teendői a munkavédelem terén
  5. A munkahelyi egészségmegőrző, munkaképesség fejlesztő programok lehetséges tartalma az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végző ágazatban dolgozók állományának körében, alkalmazási területeik, a részvételt elősegítő, ösztönző megoldások
  6. A munkavédelmi képviselők feladatainak összefoglalása

munkahelyi balesetek szemleletformalas 02

A kiadványok elérhetőek lesznek a projekt honlapján

A pályázati konzorcium vezetője a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke Dr. Vadász György  hangsúlyozta, hogy közös együttműködésre van szükség munkavállaló, munkaadó, érdekképviselet és kormány oldalról egyaránt. A közös gondolkodás eredményeként, a szemléletformálás is fontos célkitűzés, melyben a munkaadói szerepvállalás kiemelt jelentőséggel bír. Az ágazati szereplőket támogató szakmai kiadványok, online munkavédelmi és munkaegészségügyi eszközök ingyenesen elérhetők lesznek a projekt ágazati weboldalán:

https://www.muveszetesadminbiztonsag.hu/index.php/szakmai-tartalom/

A kiadványok mellett képzések keretében, szakmai előadók és oktatók közreműködésével 12 munkavédelmi képviselő kerül bevonásra, melyben a kifejezetten számukra készített oktatási tananyag nyújt segítséget a munkavédelem minél hatékonyabb megvalósításához és biztosításához. A Munkavédelmi képviselők oktatási tananyaga az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatokban  címmel elkészült segédlet, specifikus segítséget nyújt a feldolgozóipari ágazat alágazataira vonatkozó szabályokat illetően: önálló tanegységként tárgyalja az Alkotóművészek munkahelyi kockázatai; Kölcsönzés; Munkaerőpiaci szolgáltatás; Utazásközvetítés, szervezés; Biztonsági, nyomozói tevékenység; Épületüzemeltetés, zöldterület kezelés; Adminisztratív munkák; Könyvtári, múzeumi tevékenység; Szerencsejáték, fogadás; Sport, szabadidős tevékenység  ágazatok egyedi kérdésköreit. Hatékony segítséget nyújt a képviselőknek a munkavédelmi eszközök előírásáról, biztosításáról és minden olyan kérdésről, melyre a gyakorlatban szükségük lesz. A tananyag a projekt weboldaláról valamennyi alágazatban dolgozó, és minden téma iránt érdeklődő számára ingyenesen elérhető lesz a https://www.muveszetesadminbiztonsag.hu/index.php/kepzesek/ oldalon.

A projekt kutatásának keretében országos, nagymintás kérdőíves megkérdezés jelenleg is zajlik, melynek konkrét eredményeit a feldolgozást követően tesszük közé.

befektetes a jovobe

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR