Kik olvassák a hobbikert.hu-t?

Kik olvassák a hobbikert.hu-t?

A hobbikert.hu-n összegyűlt a fenntartható kertészkedést művelők krémje! 2013. áprilisában feltettünk néhány kérdést az olvasóinknak. Két hét alatt több mint 1500-an válaszoltak. Most kiderül: milyenek vagyunk?

Fő a környezettudatosság!

Olvasóink 95%-a úgy gondolja, bizony figyel a környezetére és igyekszik ezt a hobbikertjében is környezettudatosan kertészkedni. Több mint egyharmaduk már tisztában van a komposztálás mikéntjével, 21%-uk pedig tervezi, hogy belefog ebbe a típusú hulladékhasznosításba. Reméljük, hogy a komposztálásról szóló cikkeink jó tanáccsal fognak szolgálni nekik!

A kertben keletkező kerti hulladékok (fűnyesedék, ágak) zöme is a komposzthalmon végzik (66%), vagy akinek nincs erre lehetősége, az speciális zacskóba téve elviteti zöldhulladékként (21%). És itt jön egy ejnye-bejnye: 11%-uk komolyan elégeti?! Mit szól a szomszéd, mi lesz az üvegházhatással?  Aki ilyet tesz, annak hatalmas lesz az ökológiai lábnyoma is ráadásul. És ez nem átok, hanem a valóság. Ne égessünk, inkább komposztáljunk. Ha nincs rá lehetőségünk, akkor kérdezzünk körbe, hátha valamelyik szomszédságban akad egy befogadó komposztkupac.

Egészségmegőrzés: a fájós derék ne tartson vissza a kertészkedéstől!

„Magaságy? Az meg micsoda? - tették fel többen a kérdést. Így az érdeklődőket szépen, megfontoltan bevezettük a magaságy-tudnivalók rejtelmeibe és tesszük is ezt majd a jövőben is. Olvasóink 22%-a előtt már ismert volt ez a technológia, sőt már művelnek is ilyet. A kialakult lelkesedést jelzi, hogy a válaszadók csaknem fele tervezi, hogy lesz a kertjében magaságy (és őszintén reméljük, hogy ennyi embernek nincs lumbágója…)

H2O, a lételem

A növények kívánják a vizet, az öntözés a hatékonyan termelés alfája és omegája. Jöjjön zápor vagy zivatar, olvasóink 78%-a elégedetten összedörzsöli a kezét és fittyet hányva minden mennydörgésre, villámlásra, gyűjti az esővizet. Ők bizonyára már tisztában vannak az esővízgyűjtési alapismeretekkel és a növényeik hálásak is értük. Cseberből vederbe, így vagy úgy, de 17%-uknál már megfogant a gondolat: „igen, én is esővízzel fogok locsolni!”

Ez egy esővízgyűjtő is lehet

Az okos vízhasználatnak nagyon örülünk. Többségben vannak azok, akik esővízzel és/vagy kútvízzel locsolnak és csupán 14%-uk használja a vezetékes vizet.

Talajom, talajom mondd meg nékem…

…mi a legjobb e vidéken? Nem mindegy, hogy a talaj csak támaszt, vagy tápanyagot is ad, ezért érdemes tisztában lennünk kertünk talajának minőségével. Sajnos ezzel sokunk nincs tisztában, csupán 10% gondolt arra, hogy bevizsgáltassa a talaját. 44%-uknak már sikerült felkelteni az érdeklődését és tervezi a vizsgálatot, míg 46%-uk inkább hátradől és csendben szemléli kertjében a sárguló paradicsomleveleket.

Elég kopár

Szintén ebbe a témakörbe tartozik a tápanyagutánpótlás. Mert arra szükség van. Mert abból lesz a növény. Amit aztán szeretnénk családi körben elfogyasztani. És ekkor a komposztálósok előretörnek: a kertek 48%-ban a komposzt biztosítja a elsődlegesen a tápanyagot. Második helyen végez a szerves trágya, a kertek 38%-a találkozik vele. 10%-ban jelen van a műtrágya is, míg van olyan (4%), aki nem használ semmit. Az hogy lehet?

Növényvédelem

A fenntartó kertben az egyensúlyra törekszünk. Kíméljük a környezetet, ugyanakkor mi szeretnénk megenni a munkánk gyümölcsét (és nem mondjuk egy lárva). A kertek 60%-ára a környezetbarát védekezés jellemző, míg 16%-ban a kertészkedő az anyatermészetre bízta a növényvédelmet, vagyis nem használ semmit sem. 24% a hagyományos növényvédelemben hisz.

Tök, megeszem én

Winter is coming…

Dér, hó, jégpáncél. Hogyan ússzunk meg egy esetleg téli csonttörést? A járda jégmentesítésével. Ilyenkor 46%-ban előkerült a homok, 33%-ban a hamu és csak 3%-ba a sóóóó. Ennek különösképp a növények örülnek.

Hóóóó

Köszönjük, kedves Olvasó, hogy megosztottad a hobbikert.hu szerkesztőségével ezeket az információkat. Hát ilyenek vagyunk: komposztálósak, esővízgyűjtősek, talajjavítósak, energiatakarékosak és magaságyépítősek. Büszkék vagyunk erre!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR