Ne dőlj be a kacsának, a szintetikus káposztát senki nem akarja megetetni veled!

Ne dőlj be a kacsának, a szintetikus káposztát senki nem akarja megetetni veled!

Ragaszkodj a tényekhez!

A közelmúltban viharos sebességgel kezdett el terjedni a neten egy sok félreértésre okot adó videó. Azt láthatjuk rajta, amint egy ázsiainak tűnő férfi egy lavórnyi vízben valamilyen képlékeny anyagból kevesebb mint 1 perc alatt az eredetihez szinte a megszólalásig hasonló káposztafejet formál. A férfi a művelet végén egy méretes késsel még félbe is vágja a zöldséget, hogy szemléltesse, mennyire élethűre sikerült. Bővebb kontextus híján a látottakból sokan azt a következtetést vonják le, hogy Kína nyilván abban mesterkedik, hogy szintetikus káposztát sózzon a mit sem sejtő, gyanútlan nyugati fogyasztókra, amelyet szupermarketekben, éttermekben kíván nagy tételben teríteni. A többek között a Youtube-on közzétett videó címe ("Hamisított káposzta a piacon") és leírása ("Az emberiség hamis zöldségeket fog előállítani.") is azt sugalmazza, hogy a műkáposzta létezik és rövid időn belül általános lesz a zöldségesek kínálatában.

Mindez a körítés azonban a netezők szándékos megtévesztése, a hiszékeny emberek tökéletesen megtervezett félretájékoztatása. A megvezetett, sopánkodó emberek természetesen tízezrével kattintanak a rémséges videóra, hogy közösen szörnyülködjenek az ember mérhetetlen aljasságán. A feltöltő ezzel máris elérte a célját: a rengeteg megtekintésből nem kevés bevételre tesz szert. Íme az ominózus videó:


Az ehető műkáposztáról szóló hamis hír kiötlője azonban igen könnyen leleplezhető: a felvételen koreai írásjelek, valamint a koreai műsorszolgáltató SBS (Seoul Broadcasting System) logója láthatók, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az eredeti klip nem a nyugati piacra szánt, titokban készült kínai műkáposztáról szól. Egy másik, hasonló videó leírása már hűen tükrözi a valóságot: ezek szerint a videó azt ábrázolja, hogyan állítanak elő viaszból jellemzően japán éttermek számára dekorációs célra műsalátát:


Az adott étterem kínálatát bemutató, vendégcsalogatónak szánt kirakati műételek – művészi szintre emelt – előállításáról egyébként számtalan videót találhatunk, ilyenek például az alábbiak:

 


muetel japan 01
Binary Koala

muetel japan 05
Gustavo Veríssimo

muetel japan 03
MD111

A viaszból készült műételeknek tehát igen nagy hagyománya van Ázsiában, és bár roppant módon hasonlítanak az igazi ételekre, nem kell attól tartanunk, hogy bárki csellel próbálná valódiként értékesíteni azokat. A viasz ugyanis igen kellemetlen ízű és már kisebb hő hatására azonnal megolvad. Közelről szemlélve pedig már véletlenül sem fogjuk tudni összetéveszteni az eredetivel, legyen szó akár káposztáról, akár salátáról, akár egyéb ételféleségről.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?