Kerti verbéna – így gondozzuk egy nyáron át!

Kerti verbéna – így gondozzuk egy nyáron át!

Ha hosszan nyíló virágot keresünk, amely a legnagyobb nyári kánikulában is képes érvényesülni szépségével, biztosak lehetünk benne, hogy az alacsony növésű kerti verbéna, más néven vasfű nem fog csalódást okozni.

A jellemzően egyéves verbénának köszönhetően akkor sem kell hiányt szenvednünk dekoratív kerti virágokban, amikor a nyári hőség eléri a csúcspontját. Nem meglepő módon a verbénát ezért a kert legnaposabb, legszárazabb pontjára is ültethetjük.

A legtöbbször kétszínű virágok szépen díszítik a virágágyást, de szegélynövények is kiváló. Kert híján minden további nélkül ültethetjük balkonládába, de függő virágkosárba is.

verbena 02

Mit kíván a verbéna?

Ha készen állunk rá, hogy megismerjük a verbéna igényeit, mindenekelőtt azt érdemes tudnunk, hogy ez a szívós növény olyan helyen érzi jól magát, ahol minden nap legalább 8-10 órán keresztül zavartalanul éri a napsütés.

Talajban nem válogatós, kivéve, hogy az mindenképpen jó vízáteresztő képességű legyen. Még a tápanyagokban szegény, silány talaj is megfelel a vergéna szerény igényeinek, nem jelent hátrányt a zavartalan fejlődése szempontjából. Érdemes ültetés előtt szükség szerint a talaj vízelvezető képességén javítanunk úgy, hogy jó sok komposztált szerves anyagot dolgozunk bele.

verbena 03

A verbéna gondozása

Bár a növény maga jó szárazságtűrő, a virágai szebben fejlődnek, ha heti rendszerességgel megöntözzük. Ügyeljünk arra, hogy az öntözővíz a növény tövét, ne pedig a leveleit érje. Kellően csapadékos időjárás esetén a heti egyszeri öntözést is elhagyhatjuk.

A verbéna ellátásához hozzátartozik valamilyen általános célú, lassú hatóanyag-leadású műtrágya visszafogott mértékű alkalmazása. A kezelést tavasszal végezzük el, majd ismételjük meg, miután elvirágzás után a növényt – az újabb virágzás céljából – visszavágtuk.

verbena 05

Feltéve, hogy a verbéna számára biztosítani tudjuk az ideális termesztési feltételeket, már az első szezonban számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után újra és újra visszavágjuk a növényt, akár egész nyáron át számíthatunk a virágzására. Egyes kertészek ódzkodnak attól, hogy a növényt rendszeresen megnyírják; ez azért érdemes mégis megtennünk, hogy a nyári hónapokban ismételten virágzásra bírjuk. Amikor a virághozás üteme lelassul, az egész növényt egy negyedre vágjuk vissza, hogy aztán 2-3 hét elteltével újra meglephessen bennünket tetszetős virágaival.

verbena 04

A verbena ültetéséhez hozzátartozik tehát a megfelelő öntözési rend kialakítása, szükség szerint a felhasznált tápanyagok pótlása, valamint az elvirágzást követő visszavágás. A növény mindezt hosszan nyíló, színpompás virágaival fogja nekünk meghálálni a legnagyobb nyári hőség kellős közepén.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR