Hogyan teszi rendbe a kertet a facélia?

Hogyan teszi rendbe a kertet a facélia?

A mézontófű kiváló hatással van a talajra, gyéríti a kártevőket és odacsalogatja magához a kerti rovarokat is.

Érdeklődve keresgéltem és válogattam a vetőmagbolt polcain, amikor rátaláltam a facélia vagy mézontőfű dekoratív csomagolásba rejtett magjaira. Már hallottam és olvastam róla, de valójában még soha nem volt szerencsém találkozni vele.

facelia mezontofu 03

Ahogy a tasakot kézbevettem, a külcsín rengeteg információval bombázott, így az újdonság erejével hatott a kíváncsiságomra is. A vevőtájékoztató első mondata szerint nálunk kerti díszvirágként ismert. Bevallom őszintén én nem ismertem. A mi környékünkön még nem láttam egy kertben sem.

Amiért mégis a kosaramba került, az egyéb jó tulajdonságainak köszönhető: talajjavító képessége a fonalféreg fertőzöttség tekintetében, illetve nagy zöldhozama, és szerteágazó gyökérzete miatt kedvelt zöldtrágyanövény. A mi kertünknek pontosan ezekre a dolgokra volt szüksége...

facelia mezontofu 02

A kedves és találó elnevezés – mézontófű – sokat elárul a növényről. A méhek által nagyon kedvelt halványlila virágaival valóban új színfoltot vitt a virágoskertbe. A veteményesben pedig a fent említett erényei mellett a hasznos rovarok odacsalogatásával a kert öngyógyításához is hozzájárul.

Ha a vetésforgó négy fő alapegységébe (virág-termés-levél-gyökér) beillesztjük, a következő évben bátran kerülhet a helyére gyökérzöldség. Ebben az évben én is kipróbáltam növénytársításként, tekintve, hogy a monokultúrás módszert felcseréltem a vegyes kultúrásra.

facelia mezontofu 05

Nagy területen vetve, mivel kiváló mézelő növényről van szó, igazi virágpor gazdagságot biztosít a méhek számára. Így már érthető a mézontó kifejezés: szűkszavú és lényegre törő.

Végül, de nem utolsósorban jó tulajdonsága még, hogy az egész vegetációs időszakban vethető, amennyiben használatával közelíteni szeretnénk a biogazdálkodásban alkalmazott elvek és módszerek felé.

facelia mezontofu 04

  • Ha magnak vetjük, akkor március 15-e és április 10-e közötti időszakban (virágzása 11 hét múlva),
  • méhlegelőnek május elseje és 31-e közti időben (virágzása 7-8 hét múlva),
  • zöldtrágyának másodvetésben július elseje és 20-a közti időben (virágzása 6 hét múlva),
  • méhlegelőnek őszi vetéssel (virágzás: következő év májusa) szeptember 10-e és 30-a közti időben vessük 2-3 cm mélyre, 12-24 cm sortávolságra, kertszerűen elmunkált szerkezetű talajba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR