Készíts multivitamint gyűjthető ligetszépéből

Készíts multivitamint gyűjthető ligetszépéből

Megmutatjuk, hogyan ismerhető fel a növény és milyen más vadnövények használhatók multilé főzésére.

A parlagi ligetszépe népies nevein kecsketubák, rapontikagyökér, csészekürt, ligetéke ami beirhatja magát a vitamintörténelembe.

Általában kétéves, karógyökeres növény. Első évben földre fekvő, jellegzetes, kékeszöld levélrózsája van.

ligetszepe 02

Akik nem ismerik a növényt, óvatosak legyenek a gyűjtésekor, mert tőlevélrózsája mérgező növényeknek is lehet. Virágzó állapotban azonban könnyen felismerhető. Vessünk a kertünkbe is. Van egy évelő alakja, ami nagyon hasznos lehet, ha magot akarunk termeszteni. Magját tavasszal és ősszel is vethetjük. Az egyszer megtelepedett növény, ha jól érzi magát, akkor magától is szaporodik. Még az akácerdőkben is megél, amit érdemes kihasználni, mert az akác alatt kevés haszonnövény termeszthető. Ha nehezen csírázik, erősen hígított sósavban való, rövid áztatás jót tesz neki. Kezelés nélkül csak 3-4 hét múlva kel ki.

ligetszepe 04

Talajfelszínre 1-2 cm mélyre vessük, de palántázható is. Korai zöldségfélék betakarítása után másodvetésként is vethető, kelés után 15-20 cm-re ritkítsuk. Tápanyagban gazdag talajon, ritkább állományban már az első évben is virágzik. A többfajta ligetszépe közül úgy tudjuk megkülönbeztetni a parlagi ligetszépét, ha a szár, a virágzati tengely és a magház nem pontozott vöröses, és a növény szőreinek alapja is zöld, a szárlevelek középre viszont végig vörös.

Egy másik ehető ligetszépe a vöröses ligetszépe. Ennek a szára, a virágzati tengely, a magház és a növényen lévő szőrök alapja is vörösen pontozott. A levél ráncos, elliptikus. A bimbó és a virágzati tengely fiatalon vörös, a bibe hosszabb, mint a porzó, a növény évelő vagy kétéves. Fogyasztható, ugyanúgy, mint a parlagi ligetszépe.

Gyökerét első éves korában ősztől tavaszig szedhetjük. Főzzük meg és fogyasztható, húsos, lédús és édes. Egészséges és tápláló, íze kicsit csípős, a bakszakállhoz ás a pasztinákhoz hasonlít. Tisztítás közben ragadós, nyálkás, ezért tegyük ecetes vízbe. A tavaszi és az őszi gyökér kevésbé csípős, a téli erősebben csíp. Fiatal levele főzve, de nyersen is fogyaszthatók. Zsengén nyersen salátákba tehető, később spenótszerűen főzhető. Leveleit addig szedjük, míg a tőlevélrózsa a földhöz tapad. Nyálkás, borsos ízű, kis mennyiségben használjuk, virágai édesek. Salátákba tehetjük vagy különböző ételeket díszíthetünk vele.

ligetszepe 03

Zsenge toktermése nyersen és főzve, párolva ehető.

Magja sötétbarna vagy sötétszürke színű. Hozama a mákhoz hasonló. Ollóval vágjuk le az érett tokterméses szárat, és tegyük fejjel lefelé egy fólia zsákba. A magok maguktól kipotyognak, szitáljuk át, ledarálás után fogyaszthatjuk. Nem muszáj őrölni, a mag maradhat egészben is.

Ligetszépe olaj gyógyhatásai: fogyókúra esetén, koplalás nélkül csökken a súlyfelesleg, csökkenti a vérnyomást, a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, jó hatással van az ekcémára, enyhíti a másnaposság tüneteit, csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek lehetőségét, mérsékli a pajzsmirigy túltermelődését. A kozmetikai ipar bőrápolásra használja, hajat és töredezett körmöt is kezelnek vele.

Házi multivitamin ligetszépével

Csipkebogyót, fekete berkenyét, fekete ribizlit, homoktövist, lucernát és ligetszépe magot megszárítás után daráljuk le. Ezeket ízlés szerin összekeverjük, tartsuk zárható edénybe és fogyasszuk, müzlibe, joghurtba, kefirbe keverve, vagy szórjuk egy vajas-kenyérre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR