Magas gyógynövény.
A szamárbogáncs rózsaszín virágfejei vadon virítanak a réteken, utak mentén. Kevesen tudják, hogy ezek a bimbók az articsókához hasonlóan fogyaszthatók, érdemes őket például salátába tenni.
A szamárbogáncsot (Onopordum acanthium) nem is nagyon kell keresni, jellegzetes megjelenésű, akár 2-3 méter magasra megnövő növény, ami minden kétséget kizáróan felismerhető. Gyakorlatilag összetéveszthetetlen, mert más bogáncsok hazánkban nem képesek ilyen méretet elérni. Virágfejei akár ökölméretűek is lehetnek, az alapnál található levelek fél méter hosszúra is nyúlhatnak. Levelei és szára ezüstösek, fényesek, szúrósak. A legjobban lösztalajon, napos helyen, például szőlőültetvények szélén érzi magát.
A szamárbogáncs sokoldalú gyógynövényként is ismert. A déli országokban, ahol a legideálisabb körülményeket találja, gyakran gyomnövényként is nő. A növénynek több részét fogyasztják: a gyökereket és a szárat meghámozzák és blansírozzák, a virágfejeket úgy készítik el, mint az articsókát. A gyógyászatban a szamárbogáncs leve szívgyógyszerek alkotójaként vagy fekély elleni szerként ismert.
Szamárbogáncs bimbóval készült saláta:
Hozzávalók
• nagyon fiatal, zsenge szamárbogáncs bimbók
• némi citromlé
• só
• ízlés szerint sárgarépa, uborka, paradicsom, salátalevelek
• ecet
• olaj
• só, bors
• 2 evőkanál majonéz
Elkészítés
1. Blansírozzuk vízben a rügyeket némi citromlével és sóval, majd öblítsük le hideg vízzel.
2. Mossuk meg és vágjuk fel a répát, az uborkát, a paradicsomot, a salátaleveleket.
3. Készítsünk dresszinget az ecetből, olajból, sóból, borsból, majonézből, majd csurgassuk a saláta tetejére.