Medvehagyma, gyöngyvirág, kikerics: a különbség élet és halál

Medvehagyma, gyöngyvirág, kikerics: a különbség élet és halál

Tavasszal gyűjthető a medvehagyma levele, amely különleges fokhagymás ízével hódít. Csak az a baj, hogy összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal és kikericcsel. Gyorsan megmutatjuk a főbb különbségeket.

A nedves, árnyas erdőkben, enyhén savas talajon gyűjthető medvehagyma (Allium ursinum) levelei kora tavasszal jelennek meg. Fehér virágait áprilisban és májusban hozza, eddig gyűjthető, legalábbis a virágzás előtt a leginkább fűszeres az íze.

Virágzó megdvehagyma
Medvehagyma

A medvehagymához hasonló májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) viszont súlyos mérgezést okoz.

Gyöngyvirág
Gyöngyvirág

Hogyan különböztessük meg őket egymástól?

1. Illat: a két mérgező növény szinte szagtalan, míg a medvehagyma fokhagyma illatú. A leveleket dörzsöljük meg ujjaink között, hogy ez érezhetővé váljon.

2. Levél alakja: a medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, hosszú nyelű, 3-4 cm széles. A gyöngyvirág levele 6-8 cm széles, fényes fonákja van. A kikerics levele 20-30 cm-es, lándzsás, húsos.

3. Élőhely: a medvehagyma és gyöngyvirág árnyas erdőkben, a kikerics pedig napos réteken, mezőkön terem.

4. Föld alatti rész: a medvehagymának hagymája, a kikericsnek gumója, a gyöngyvirágnak pedig tarackjai (rizómái) vannak.

5. Virág: a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak. A kikericsen tavasszal soha nincs virág.

Őszi kikerics, ősszel virágzik
Ősszel virágzik a kikerics

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy felismerjük a növényeket, akkor ne gyűjtsünk. Ha a piacon vásárolunk, azért alaposan nézzük meg, mit veszünk. Sosem tudhatjuk, hogy az árus hányas volt az egyetemen növénytanból.

Ha mégis a mérgező növényt szedtünk, mossunk kezet. Ha már megettük, akkor forduljunk azonnal orvoshoz. Mindkét mérgező növény a szívre ható anyagokat tartalmaz, amelyek már kis mennyiségben is komoly bajt okoznak.

hobbikert medvehagyma gyongyvirag kikerics

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR